+ Meer informatie

Kabinet niet uit tussenbalans

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet is er zaterdag niet in geslaagd tot besluitvorming over de tussenbalans te komen. Premier Lubbers en vice-premier Kok hebben zaterdagavond en gisteren de hele dag intensief overleg gevoerd om alsnog zo spoedig mogelijk tot een gemeenschappelijk voorstel te komen. De ministerraad vergaderde vandaag verder over de miljardenoperatie.

Lubbers en Kok hebben zaterdag de hele dag gesprekken gehad met individuele ministers. Aan het begin van avond kwam het overleg vast te zitten op het verzet van enkele ministers tegen extra bezuinigingen op hun departement om de rijksbegroting voor dit jaar sluitend te krijgen. Om dit jaar een financieringstekort van 4,75 procent te halen zijn nog bezuinigingen van 2,2 miljard gulden nodig.

De ministeries van defensie en sociale zaken en de lagere overheden moeten samen 700 miljoen inleveren. De resterende 1,5 miljard gulden wordt naar evenredigheid omgeslagen over de andere departementen. De verdeling van de bezuinigingen over de ministeries gaf op zich geen problemen, maar enkele ministers bleven zich verzetten tegen de hoogte van de bedragen.

Verzet

Het voorstel van Lubbers en Kok om de rente over spaargelden in zijn geheel te gaan belasten, heeft inmiddels verzet opgeroepen bij het CDA. De PvdA-reactie op het voorstel was daarentegen „positief". CDA-senator en belastingexpert prof. dr. J. H. Christiaanse heeft het plan ronduit „onverstandig" genoemd. Volgens hem is vooral de kleine spaarder de dupe van de voorgestelde maatregel.

Nu is het nog zo dat gezinnen over de eerste tweeduizend gulden aan ontvangen rente geen belasting betalen. Voor alleenstaanden geldt een vrijstelling van duizend gulden. Christiaansen bepleit een verlaging van deze bedragen naar duizend respectievelijk vijfhonderd gulden.

Het kabinet heeft voorgesteld om ook de dividend-vrijstelling af te schaffen, alsmede de rente-aftrek op persoonlijke leningen. Na invoering van de maatregelen moet iedereen over alle ontvangen rente 35 procent belasting gaan betalen. Misschien wordt ter bescherming van de kleine spaarder een som van 200 gulden aan ontvangen rente vrijgesteld van belasting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.