Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Verrukkelijke toetjes met rijst, naar keus koud of warm

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Verrukkelijke toetjes met rijst, naar keus koud of warm

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Rijst als toetje werd vroeger veel gegeten: rijstebrij of paprijst. De desserts op deze pagina (een koud en een warm) zijn daarmee niet te vergelijken, op een ding na: ze zijn ook bereid met rijst.

Chocoladerijst met sinaasappelsmaak

Voor vier personen

2 eetl. cacaopoeder,
3 eetl. suiker
sap van 2 sinaasappels,
5 dl water
200 g langkorrelrijst,
2 theel. vanille-essence
geraspte schil van een sinaasappel
50 g pure chocolade, fijngehakt
2½ dl opgeklopte slagroom
eventueel: 60 g geconfijte sinaasappelschilletjes

Doe cacaopoeder, suiker, sinaasappelsap en water in een pan en breng alles al roerende aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat daarna de rijst afkoelen.

Roer de geraspte schil, vanille-essence, fijngehakte stukjes chocolade en eventueel de geconfijte schilletjes door de rijst en spatel er ten slotte de geklopte slagroom door.

Garneer met geblancheerde sinaasappelschil: Snijd de schil van een sinaasappel (bijv. met een dunschiller of scherp mesje) en snijd die vervolgens in heel dunne sliertjes. Doe ze in een pan met koud water, breng het aan de kook. Zeef ze vervolgens en spoel ze af met koud water.

                              ------------------------------

Honingappels met rijst

Voor vier personen

225 g langkorrelrijst,
½ l water,
1 theel. zout
4 appels (Jonagold of Golden Delicious)
6 eetl. bloemenhoning,
3 bolletjes gember
5 eetl. blauwe en 5 eetl. blanke rozijnen
kaneel,
60 g gesmolten boter
2 eetl. gehakte walnoten

Kook de rijst plm. 15 min. in ruim kokend water waaraan een snufje zout is toegevoegd (of kook het volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Giet de rijst af en laat hem goed uitlekken.

Snijd de bovenkant van de appels af, verwijder de klokhuizen en hol de appels uit. Hak het vruchtvlees fijn en meng dit met de rijst, de honing, de fijngehakte bolletjes gember, de rozijnen en een snufje kaneel.

Verdeel twee derde van het rijstmengsel over de uitgeholde appels en houd de rest van de rijst warm. Zet de appels op een bakblik en bak ze ± 25 minuten in de oven op 200°C (stand 6); bedruip ze af en toe met wat gesmolten boter.

Haal de appels uit de oven en serveer ze boven op de overige rijst. Bestrooi het gerecht met de gehakte walnoten.

Tip: het bakken van de appels met rijst doet u terwijl het hoofdgerecht wordt genuttigd.

                              ------------------------------

Voedzaam

Rijst met fruit is een combinatie die we wel kennen. In een frisse salade bijvoorbeeld, of in een pilaf met perziken. Waarom zouden we fruit niet toepassen in een rijstdessert? Dat maakt het een stuk frisser.

Nagerechten met rijst zijn bijzonder voedzaam, al liggen ze niet zwaar op de maag. Rijst is immers licht verteerbaar De toetjes op deze pagina zijn bereid met USA-langkorrelrijst. Deze soort geeft een mooie droge korrel, die tijdens het koken heel blijft.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 maart 1992

Terdege | 72 Pagina's

Verrukkelijke toetjes met rijst, naar keus koud of warm

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 maart 1992

Terdege | 72 Pagina's