+ Meer informatie

Vier slachtoffers bij onlusten in Georgië

Gevecht om elektriciteitscentrale

2 minuten leestijd

TBILISI (RTR) - Vier mensen zijn vanmorgen bij politieke onlusten In de Georgische hoofdstad Tbilisi om het leven gekomen. Dit heeft de Georgische president, Zwiad Gamsachoerdia, tegen journalisten gezegd.

De president zei dat omstreeks half drie vannacht rebellerende leden van de Nationale Garde van Georgië, loyaal aan de oppostie, probeerden een elektriciteitscentrale te bezetten. De soldaten zouden hebben geprobeerd Tbilisi van elektriciteit af te snijden. Daarop ontstonden volgens de president gevechten met de aan hem loyale politie. Vier mensen overleefden de gevechten niet. Gamsachoerdia kondigde gisteren de noodtoestand in Tbilisi af. In de Sowjetrepubliek is het al geruime tijd onrustig. De oppositie verwijt Gamsachoerdia dictatoriaal gedrag en eist zijn aftreden.

Volgens de Georgische president zijn de vier slachtoffers twee politieagenten en twee opstandige leden van de Nationale Garde. Vier mensen raakten bij de botsingen gewond. Twee soldaten werden gearresteerd.

Het dodenaantal kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd, maar buitenlandse correspondenten mochten zich wel zelf op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen bij de elektriciteitscentrale, even buiten de Georgische hoofdstad.

Ontwapenen

De president beschuldigde de bevelhebbbers van de opstandelingen ervan alle strategische posities in en buiten Tbilisi te willen overnemen. ..Het is nog net geen oorlog", aldus Gamsachoerdia, die verder meedeelde alle opstandige leden van de Nationale Garde te willen arresteren en ontwapenen.

De positie van de president wordt steeds moeilijker nu de laatste dagen diverse aan hem loyale politici zijn overgelopen naar de oppositie.

De leiders van de oppositie en overgelopen leden van de Nationale Garde hebben zich verschanst in het televisiestation van Tbilisi, dat door troepen van de president is omsingeld. De commandant van de afvallige gardisten, Tengiz Kitovani, liet gisteren nog weten dat hij de oppositie zal steunen als zij door Gamsachoerdia's troepen wordt aangevallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.