+ Meer informatie

Verpakkingsgigant krijgt recordboete

EG geeft fabrikant draai om de oren

3 minuten leestijd

BRUSSEL (RTR) — De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, heeft de Zvv'eedse verpakkingsfa[>rikant Tetra Pak, bekend van onder meer de melkpakken, jen flinke draai om de oren gegeven. Wegens oneerlijke ;oncurrentiemethoden moet Tetra Pak een boete van maar iefst 75 miljoen ecu (ƒ 176 miljoen) betalen. Dit heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. Tetra Pak leeft inmiddeld aangekondigd in beroep te gaan.

Het orgaan in Brussel heeft met leze veroordeling de hoogste boete litgedeeld sinds de stichting van de jemeenschap in 1957. Volgens de Dommissie was deze recordboete geechtvaardigd wegens de zwaarte van Ie overtredingen, waarbij Tetra Pak oncurrentie bijna onmogelijk maakte in de verpakkingsmarkt in haar ijzeen greep hield. Uitgave van het Reformatorisch Dagblad B.V., Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn. Postadressen: redactie Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Directie, abonneeservice, administratie en advertentieafdeling Postbus 613, 7300 AP Apeldoorn. Tel. 055 - 495222. Telex 36445 RDAPD. Fax redactie 055-412288. Fax advertenties 055-424802. AFD. ABONNEESERVICE Kantoortijden: ma. t/m vr, 8.00-16.30 uur Abonnementsprijzen Benelux (zijn incl. 6% btw) Per jaar ƒ 304.60 Per kwartaal ƒ 77,65 Proef voor 3 weken ƒ 6,00 Losse nummers ma. t/m do. ƒ 1.20: vr. en za. ƒ 1,40 Abonnementen zijn bij vooruitbetaling. Postbankgironr 2032901 Bankrek.nr. NMB Apeldoorn 65.31.13.005 Abonnementen worden automatisch verlengd. /Vifzigingen dienen minimaal 7 dagen vóór ingangsJatum door het RD ontvangen te zijn. wordt de betaling van de boete opgeschort.

De hoogte van de boete werd gerechtvaardigd door „de gevolgen voor de concurrentie in de verpakkingssector en het aantal schendingen". Een woordvoerder van Tetra Pak in Nederland verklaarde „het niet eens te zijn met de beslissing van de Commissie. Dat orgaan heeft de marktsituatie niet goed in kaart gebracht". De klacht was bij de Europese Commissie in 1983 ingediend door de Noorse rivaal Elopak. De Nederlandse fabriek van Elopak staat in Terneuzen.

Tetra Pak is 's werelds grootste leverancier van verpakkingsmachines voor vloeibare levensmiddelen en kartonnen produkten. Volgens de Commissie heeft de Zweedse onderneming, met hoofdkantoor in het Zwitserse Lausanne, bijna een monopoliepositie op de levering van steriele verpakkingen voor vloeibare produkten en een behoorlijk marktaandeel in de EG voor niet-steriele verpakkingen.

De uitspraak is opmerkelijk gezien de voorlopige beslissing van dezelfde Commissie in mei dit jaar om toe te staan dat Tetra Pak het Zweedse machinebouw-en verpakkingsconcern Alfa-Laval mocht overnemen. De definitieve uitspraak zou eind juli moeten volgen.

Tetra Pak, in Nederland aanwezig met een hoofdkantoor in Nieuwegein en een fabriek in Moerdijk, is eigendom van de Zweedse broers Rausing en behaalde in het afgelopen jaar een omzet van 4,1 miljard dollar (ƒ 8,2 miljard). De onderneming haalde 50 procent van de omzet uit de Europese Gemeenschap.

In beroep

Tetra Pak heeft inmiddels laten weten in beroep te gaan bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Daardoor hoeft de Zweedse onderneming de door de Europese Commissie opgelegde boete van omgerekend ƒ 176 miljoen hangende de procedure niet te betalen.

Tetra Pak wijst de beschuldigingen over oneerlijke concurrentie „met kracht" af. De analyse van de Commissie is meer gebaseerd op theorie dan op de praktijk, zo zegt TetraPak-topman B. Hagman. Er is geen rekening gehouden met de concurrentiekracht van andere ondernemingen en ook is de markt te beperkt gedefinieerd, vindt Hagman. „Tetra heeft op de EG-markt van vloeibare-voedselverpakkingen maar een marktaandeel van 14 procent", aldus Hagman, „en dat is zeker geen dominante positie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.