+ Meer informatie

Geref. gemeente Rhenen hoeft niet te verhuizen

Geen sprake van woningbouw op kerklocatie

2 minuten leestijd

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Rhenen hoeft niet te wijken voor woningbouw. Zolang de gereformeerde gemeente niet bereid is te verhuizen, komen er geen woningen op het terrein aan de Achterbergsestraatweg.

Dat deelde de chef van de afdeling VROM, mevrouw Hollander, gisteravond desgevraagd mee na afloop van de commissievergadering ruimtelijke ordening.

Gisteravond besprak de commissie ruimtelijke ordening het onderzoeksrapport over mogelijke woningbouwlocaties in de gemeente Rhenen.

In dit rapport wordt een aantal locaties genoemd waarop, binnen de bestaande bebouwing, huizen gebouwd kunnen worden. Met name binnen de kern Rhenen is de behoefte aan deze zogenaamde "inbreidingslocaties" groot, omdat uitbreiding buiten de bebouwde kom niet meer mogelijk is. Elst en Achterberg kunnen daarentegen wel uitbreiden.

In het rapport worden het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente en het parkeerterrein getypeerd als ,,een forse locatie zonder veel belemmering, die met spoed ingezet zou kunnen worden, zodra de kerk een geschikte locatie vindt".

Verder ziet het college op korte termijn goede kansen voor het perceel van de gesloopte montessorischool aan de Lijsterberg en het terrein tegenover garagebedrijf Van der Burg aan de Boslandweg. Een meerderheid van de commissie gaf wethouder A. J. D. Fukkink gisteravond groen licht om deze locaties ,,nader uit te werken".

Het is echter waarschijnlijk dat uiteindelijk alleen op de Lijsterberg woningen komen, omdat de gemeente alleen dit terrein in eigendom heeft. Volgens mevrouw Hollander is het niet de insteek van de gemeente om de andere twee terreinen te gaan verwerven voor woningbouw: ,,Het hangt van de eigenaren af wat er met de grond gebeurt. Zo is het niet haalbaar om de kerk, die eigenaar is van de grond, te dwingen om te gaan verhuizen voor twintig woningen", aldus de ambtenaar.

Langere termijn

In de drie kernen is ook een aantal locaties die op langere termijn voor woningbouw in aanmerking kunnen komen. Dit geldt onder meer voor het gebied "De Vordel", achter de Rijksstraatweg in Elst. Wethouder Fukkink benadrukte tijdens de vergadering dat er geen sprake van is dat in dit gebied op korte termijn 300 huizen worden neergezet. ,,Hierover is ten onrechte onrust ontstaan in Elst, maar het duurt nog minstens tien tot twintig jaar voordat hier huizen kunnen komen". De commissie stemde in met het voorstel om de nadere uitwerking van het onderzoeksrapport in eerste instantie op de kern Rhenen te richten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.