+ Meer informatie

Kamer akkoord met steun Volvo-project

Maar wel met de nodige reserves

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Vaste Tweede kamer-commissie van Economisclie zaken heeft sctioorvoetend ingestemd met de overeenkomst van de Nederlandse overheid met het Zweedse Volvo-concern inzake de ontwikkeling van een nieuwe personenauto in de middenklasse die zal worden vervaardigd in Born. WAGENINGEN — Drs. J, D. van Mansvelt gaat 1 september aan het werk als bijzonder hoogleraar in de alternatieve methoden van land- en tuin'; bouw aan de landbouwhogeschool te. Wageningen.

lepelstraat 1 ^^^^^ yerseke Tel. 01131 -1539 Uw adres voor exclusieve dameskleding

De PvdA-fractie ging donderdag tijdens een vergadering van de commissie met minister Van Aardenne van Economische Zaken „onder protest" akkoord met de plannen, die behelzen dat de Nederlandse staat voor 250 miljoen gulden aan nieuwe aandelen in Volvo car bv in portefeuille zal nemen in de jaren 1981/83 om vervolgens, indien de produktie van de nieuwe G-1 levensvatbaar blijkt, nog eens met 460 miljoen gulden over de brug te komen.

PvdA-woordvoerder Castricum kondigde aan dat zijn fractie kort na 26 mei in de kamer over deze zaak wil debatteren. De procedure die is gevolgd door de regering, die de Kamer heeft gepasseerd, bevalt Castricum niet. Er bestaat gerede twijfel aan de levensvatbaarheid van het project en de financiering van, de overieidsdeelneming is allerminst rond, zo concludeerde Castricum.

Van de 250 miljoen gulden aan nieuwe aandelen zal de staat er dit jaar voor 75 miljoen gulden overnemen, aldus de minister. Volvo car Corporation zal 320. miljoen gulden fourneren, maar ziet af van aanspraak op nieuwe aandelen, waardoor het Nederlandse belang in het aandelenkapitaal van Volvo car bv zal toenemen van 45 tot 70 procent.

Ondertekening

Vrijdag zou de overeenkomst moeten worden ondertekend, opdat de zaak nog voor de jaarvergadering van het Zweedse concern op 26 mei is voltooid. Uitstel van de ondertekening houdt in dat de zaak op losse schroeven komt te staan en het risico zit er in dat de Zweedse aandeelhouders de nieuwe constellatie dan geheel van de hand zullen wijzen. De beoogde deconsolidatie van de balans van Volvo ab — de balans van Volvo car bv wordt niet langer opgenomen in de geconsolideerde concembalans — zou dan eveneens vervallen.

Het betreft een van de weinige zaken waarop de kamercommissie, die zich voor het blok gesteld voelde, geen kritiek oefende. Een afzonderlijke balans en exploitatierekening voor Volvo car bv volgens de richtlijnen van de wet op de jaarrekening houdt in dat veel meer inzicht wordt verkregen in de financiële positie van de vestiging in Bom.

Minder te spreken waren de commissieleden over het beheer van een nieuw ontwikkelingsfonds voor de eventuele opvolger van de G-1.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.