+ Meer informatie

„Wao-plannen slecht voor reumapatiënt"

Reumadeskundigen schrijven Ter Veld en Simons

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De wao-plannen van het kabinet zullen jaarlijks 2000 reumapatiënten ernstige gezondheidsschade toebrengen en in totaal tientallen onnodige miljoenen kosten. Een reumapatiënt blijft immers liever doorwerken, met alle gevolgen vandien, dan dat hij uiteindelijk op het bijstandsniveau komt. Die keus ruïneert niet alleen zijn gezondheid maar kost veel meer geld omdat hij uiteindelijk toch dure gezondheidszorg nodig heeft.

Daarover hebben reumatologen, patiënten en het Reumafonds samen een brief geschreven aan de staatssecretarissen Ter Veld (Sociale Zaken) en Simons (Volksgezondheid). In het waobeleid zal een uitzondering moeten komen voor reumapatiënten, zo bepleiten ze.


Het is voor het eerst dat de Nederlandse Vereniging van Reumatologen naar buiten treedt. Maar de problemen zijn dan ook zeer ernstig: „De plannen zijn invaliderend, verergerend in plaats van verbeterend en brengen onnodige, vermijdbare kosten met zich mee. Het detail van de gevolgen voor chronisch zieken heeft de overheid even over het hoofd gezien", aldus voorzitter prof. dr. Sj. van der Linden, hoogleraar reumatologie.


Zeer negatief is ook secretaris E. Damhuis-Friedrich van de bond voor patiëntenverenigingen, die in totaal 18.000 patiënten vertegenwoordigt. Directeur drs. J. van de Rest van het Nationaal Reumafonds voorziet dat veel meer patiënten bij het fonds aankloppen om geld, maar de inkomsten van dit fonds (vooral uit erfenissen) lopen ook al terug.


Dertigduizend


In Nederland zijn 30.000 mensen met reumatoïde artritis (RA) onder specialistische behandeling. Ongeveer een derde van de nieuwe wao-uitkeringen houdt verband met storingen aan het houdings- en bewegingsapparaat. RA is een gewrichtsontsteking die vooral in handen, knieën en voeten voorkomt en uiteindelijk het bot aantast. Rust is absolute noodzaak, want anders werken de medicijnen ook niet goed. De gewrichten mogen volstrekt niet extra worden b'blast.


Tòch terug


Een medisch advies dat de meeste patiënten tot nu toe graag opvolgen. Maar binnenkort niet meer, vreest Van der Linden. „Zal het vooruitzicht van inkomstendaling tot bijstandsniveau een bouwvakker met drie studerende kinderen doen besluiten door te sjouwen tot hij er -wellicht letterlijk- bij neervalt? Ik denk het wel".


Jaarlijks zullen 2000 nieuwe RA-patiënten voor die keus komen te staan en de vrees is dat die vrijwel allemaal het advies van hun arts naast zich neerleggen om voor hun gezin te zorgen en om de noodzakelijke medische verzorging (ook hulpmiddelen, taxivervoer en aanpassingen in huis) te kunnen blijven betalen. De behandelaars zien die mensen dan over enkele jaren toch wel terug in hun praktijk, zeer waarschijnlijk met onherstelbare schade aan hun gewrichten en dus voor duurdere behandelingen die helemaal niet nodig waren geweest. Met de kabinetsplannen als oorzaak, vinden patiënten, reumatologen en Reumafonds.


Om van de emotionele problemen in het gezin maar te zwijgen: als de bouwvakker rust neemt, maar het gezin moet rondkomen van ongeveer 1500 gulden uitkering per maand. Geld voor vakantie of krant zal dan opgaan aan hulpmiddelen en aanpassingen in huis. Van der Linden: „Het doel van wetgeving moet toch zijn het voorkómen van gezondheidsschade. Maar dit voorstel werkt contra-produktief: het verergert de situatie. Dat mag toch niet".


Het ministerie van WVC heeft de brief ontvangen en bestudeert de zaak. Volgens een woordvoerster zal worden overiegd met Sociale Zaken. „We nemen de zaak serieus", zei ze. Het ministerie van sociale zaken wacht met een reactie tot er een officieel antwoord op de brief is geformuleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.