+ Meer informatie

CDA in dubio over verlaging van leerplicht

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het CDA weet nog niet of het een motie van PvdA en GroenLinks steunt om de verlaging van de leerplichtige leeftijd van kinderen van vijf naar vier jaar alsnog mogelijk te maken.

De stem van het CDA is doorslaggevend, zo bleek gisteren tijdens een spoeddebat over de verlaging. De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de verlaging. De nieuwe minister Van Onderwijs, Van der Hoeven, wil de wet, die bij de Eerste Kamer ter goedkeuring voorligt, intrekken. Omdat 99 procent van de vierjarigen al naar school gaat, vindt zij de wet als "het schieten met een kanon op een mug."

CDA en VVD steunden de verlaging vorig jaar nog. De VVD steunt nu de beslissing van Van der Hoeven (CDA). Het CDA vindt de verlaging wel nodig, maar of de fractie de motie van PvdA en GroenLinks steunt, is nog niet zeker. De beslissing valt morgen.

"De minister heeft gezegd dat ze de motie zeker niet zal uitvoeren als deze wordt aangenomen. De vraag is dan of het verstandig is de motie te steunen. De bewindsvrouw is ook onze partijgenoot", zo zei het CDA-kamerlid De Vries vanmorgen in een toelichting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.