+ Meer informatie

Moegabe wil meer greep op bedrijven

,,Vooruit maar met het communisme"

1 minuut leestijd

SALISBURY — Premier Robert Moegabe van Zimbabwe lieeft tijdens de 1-melbijeenkomst aangekondigd dat zijn socialistische regering zeggenschap wil hebben in het bedrjfsleven. Voorts zal de Zimbabwese regering streven naar winstdeling voor alle arbeiders en beloofde Moegabe te zullen optreden tegen „stelende" zakenlieden die te hoge prijzen rekenen, aldus zaterdag de krant The Herald.

De werknemer dient te weten hoeveel winst de onderneming maakt zodat hij samen met de directie kan bepalen hoe die wordt verdeeld, zo verklaarde Moegabe. „Als dat is wat communisme heet, vooruit dan maar met het' communisme. De rijkdom moet in onze handen zijn", zei hij tot een juichende menigte.

Het een jaar oude bewind van Moegabe heeft zich tot dusverre ingezet voor maatschappelijke hervormingen en tegelijkertijd het particuliere ondernemerschap bevorderd. Na de politieke onafhankelijkheid is het verwerven van economische onafhankelijkheid de volgende stap, zo zei Moegabe volgens de krant. „Daarom zeggen wij dat onze rijkdom in onze handen behoort te zijn," zei hij.

Moegabe verschafte geen bijzonderheden omtrent de plannen van zijn regering. Diplomaten merkten echter op dat Moegabe zijn redevoering niet in de officiële Engelse taal maar in het Shona uitsprak en dat zijn toespraak voornamelijk voor binnenlands gebruik was bestemd.

Moegabe verklaarde dat arbeiders niet langer ,een hongerloon" hoeven te ontvangen, terwijl directeuren vorstelijke salarissen krijgen. Wat het verkrijgen van een staatsbelang in het bedrijfsleyen betreft, noemde Moegabe met name de mijnbouw, die beheerst wordt door Zuidafrikaanse, Britse en Amerikaanse ondernemingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.