+ Meer informatie

„Christelijk geloof heeft geen enkele meerwaarde"

Nes Ammim-predikant S. Haagsma:

3 minuten leestijd

HILVERSUM - Drs. S. Haagsma, een van de predikant-directeuren van de christelijke kibboets Nes Ammim in Israël, is ervan overtuigd dat „het christelijk geloof geen meerwaarde heeft boven de andere wereldgodsdiensten". Omdat alle godsdiensten gelijk zijn, behoeft een moshm of een hindoe volgens deze predikant dan ook niet bekeerd te worden tot de Christus der Schriften. Drs. Haagsma, gereformeerd predikant, zegt dat in het EO-radioprogramma "Christenen in Israël" dat vanavond wordt uitgezonden.

Volgens ds. Haagsma is God zijn geschiedenis begonnen speciaal met het volk Israël; samen met Israël zijn het christendom en de andere godsdiensten op weg naar het Messiaanse Rijk. Om die weg te gaan, behoeven andersdenkenden niet eerst tot het christendom bekeerd te worden.

Een gesprek met moslims of met representanten van de andere wereldgodsdiensten kan ons volgens de gereformeerde predikant helpen om te ontdekken dat God Zijn weg in deze wereld gaat met de verschillende volkeren. Daarom moeten christenen ook goed naar hen luisteren.

Speciale weg

Volgens de gereformeerde predikant-directeur van Nes Ammim gaat God een speciale weg met het volk Israël. In de Bijbel wordt volgens hem een duidelijk onderscheid gemaakt tussen Israël en de (andere) volkeren. Het ideaal van Nes Ammim is dat de volkeren een verbondsrelatie met Israël aan zullen gaan. Zo kunnen Israël, als het licht der wereld, en de volkeren samen op weg gaan naar het Messiaanse Rijk.

Volgens ds. Haagsma zullen in het hiernamaals, waar de Bijbel volgens hem duidelijk over spreekt, alle volkeren een plaats hebben, of het nu Israël is, volkeren die het christelijk geloof aanhangen, of volkeren die een andere god vereerd hebben.

Dat betekent volgens ds. Haagsma dat het christendom niet alleen het jodendom op voet van gelijkheid moet behandelen, en alle pretenties over zending of voorbereidend werk voor de zending moet laten vallen, maar dat ditzelfde ook geldt voor de andere godsdiensten. Ook de gedachte dat het christelijk geloof een voorbeeld moet zijn voor Israël, los van de vraag of er zending bedreven moet worden, vindt ds. Haagsma onjuist.

Opnieuw gelezen

De gereformeerde predikant benadrukt dat in Nes Ammim de Bijbel opnieuw gelezen wordt, samen met de joodse traditie, waarbij ook de joodse traditie zoals die zich na Jezus heeft ontwikkeld, van belang is en serieus genomen moet worden.

Dan wordt geleerd dat God een weg heeft met de wereld, in die zin, dat Hij de wereld wil verlossen, maar dat Hij met de verschillende volkeren verschillende wegen gaat. Al die wegen leiden echter naar hetzelfde doel.

Volgens de predikant-directeur van Nes Ammim heeft God Zijn liefde door Jezus van Nazareth bekendgemaakt, maar ook door de leiders van de andere wereldgodsdiensten. „Samen met hen gaan we op weg naar de ene wereld die God op het oog heeft", aldus ds. Haagsma.

De christelijke moshav Nes Ammim werd ruim 25 jaar geleden in het Israëlische Tiberias gesticht. Ook de voorganger van ds. Haagsma, ds. A. Boersma, propageerde al „niet één weg, maar wel duizend wegen" tot het heil. De nederzetting wordt financieel gesteund door de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.