+ Meer informatie

Hirsch Ballin zoekt | conflict met Aruba uit

Premier ontstemd over opschudding

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Hirsch Ballin van Arubaanse en Antilliaanse zaken wil tot op de bodem uitzoeken hoe de Arubaanse autoriteiten omgaan met fundamentele rechten en vrijheden. Hij kan zich niet verenigen met de wijze waarop de CNV-vakbondsman T. Demirhan begin deze week Aruba moest verlaten.

De bewindsman heeft bovendien bezwaren tegen de opvattingen van de Arubaanse regering over het recht van collectieve acties voor werknemers bij bedrijven op het eiland. Over deze twee kwesties heeft Hirsch Ballin gisteren al gesproken met de Arubaanse minister Croes van justitie. Croes heeft steeds gezegd dat Demirhan niet is uitgezet, maar dat hij vrijwillig het eiland heeft verlaten. Minister Hirsch Ballin kan geen genoegen nemen met deze uitleg. Demirhan is in opdracht van minister Croes door de Arubaanse politie bedreigd met uitzetting als hij niet binnen enkele uren zou vertrekken. Om de zaak niet te laten escaleren is Demirhan toen teruggekeerd naar Nederland.

Premier Oduber van Aruba is van mening dat Hirsch Ballin zich ten onrechte laat leiden door de verklaringen die Demirhan en CNV-voorzitter Hofstede hebben afgelegd. De Arubaanse ministerraad is ontstemd over de wijze waarop het incident met Demirhan in het nieuws is gekomen. Oduber voorziet negatieve gevolgen voor de toeristenindustrie op het eiland, zo schrijft hij in een open brief aan minister Hirsch Ballin.

Kritiek

Oduber neemt nu afstand van de kritiek die minister Croes deze week heeft geuit op het functioneren van de Nederlandse rechterlijke macht. De rechtbank heeft het de Arubaanse regering deze week onmogelijk gemaakt een aantal ontslagen Turkse werknemers hals over kop van het eiland te verwijderen. Croes heeft de rechter „partijdigheid" verweten. De minister-president van Aruba heeft zich gisteren expliciet van deze kritiek op de taakopvatting van de rechter gedistantieerd.

Oduber heeft ook een boze brief geschreven aan het CNV, waarin hij „een concreet verslag" eist van de procedure die Aruba rond het vertrek van Demirhan zou hebben gevolgd. Demirhan bevond zich op Aruba om de vakbond FTA te adviseren. Tijdens zijn verblijf heeft hij zich kritisch uitgelaten over de arbeidsomstandigheden van 840 Turkse werknemers bij een Amerikaans bedrijf op het eiland. Het CNV gaat niet op het verzoek van Oduber in. „Het is nu aan de Arubaanse regering om uit te leggen hoe de kwestie volgens haar in elkaar steekt", aldus een CNVwoordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.