+ Meer informatie

Hofhouding wil Margrethe II voor Hof dagen

1 minuut leestijd

KOPENHAGEN (DPA) - De leden van de hofhouding willen koningin Margrethe II van Denemarken aanklagen voor het Europese Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg. Dit heeft de advocaat van de 50 bedienden, onder wie kamermeisjes, staljongens en chauffeurs, gisteren aangekondigd.

Al achttien jaar probeert de hofhouding tevergeefs een cao af te sluiten voor de volgens Deense maatstaven slechte arbeidsvoorwaarden aan het hof. Omdat de koningin niet op verzoeken daarom reageerde, nam het personeel in 1989 een advocaat in de arm. Die stapte naar het Hof voor Arbeidszaken in de Deense hoofdstad.

De juridische vertegenwoordigers van de koningin kwamen daar met het juridisch nog niet weersproken argument, dat de koningin bij een mogelijke schending van de cao helemaal niet ter verantwoording geroepen kan worden omdat de Deense grondwet haar juridische onschendbaarheid biedt. De advocaat vindt echter dat die immuniteit zijn grenzen heeft en niet het grondrecht in de weg kan staan op garanties in arbeidsovereenkomsten. Of het Hof in Straatsburg de zaak aanneemt, is volgens deskundigen twijfelachtig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.