+ Meer informatie

Wapen van Neerijnen

1 minuut leestijd

NEERIJNEN — Zoals bekend is de gemeente Neerijnen per 1 januari 1978 gaan funktioneren. Door de samenvoeging van de gemeenten Est en Opijnen, Haaften, Ophemert, Varik en Waardenburg, moest er een nieuw gemeentevvapen .samengesteld worden. De bekende ontwerper mr. G. Bontekoe uit het Friese Ooststellingerwerf werd aan het werk gezet.

De heer Bontekoe is oud-burgemeester van de Friese gemeente Oosterwolde. Hij heeft het er erg moeilijk mee gehad. De gemeentebestuurders van Neerijnen waren veeleisend.

De wapens van de vijf oude gemeenten moesten in het nieuwe herkenbaar blijven. De drie leeuwekoppen uit hel wapen van de oude gemeente Varik moesten hun plaats behouden en de wens leefde om de rivier de Waal, de omvangrijke vruchtenteelt en de vroeger zo belangrijke zalmvisserij te symboliseren. De Hoge Raad van Adel accepteerde het ontwerp met de kroon, in het bovenste kwartier afgerukte leeuwenkoppen, dne banen van ,,paalvair'" conform de wapens van drie oude gemeenten (b.v. Haaften) en in het bnkse en rechtse kwartier een zalm.

Niet geaccepteerd werden een golvende dwarsbalk (de rivier de Waal) en een takje van een appelboom. Dat maakte het wapen te druk volgens de Hoge Raad van Adel. Onlangs werd het ontwerp bij Koninklijk Besluit vastgesteld en wordt sinds kort door de gemeente Neerijnen officieel gevoerd .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.