+ Meer informatie

KERK EN RECHT

3 minuten leestijd

Er is een opmerkelijk boek verschenen. De relatie tussen Kerk en recht is de laatste tijd meer en meer in de belangstelling gekomen. We merken meer en meer dat er raakvlakken zijn tussen beide, en dat dit soms ook grote consequenties heeft. In de vele vragen die omgaan in het kerkelijk recht, komt het meer en meer voor dat niet alleen kerkelijke instanties zich daarover moeten buigen, maar ook dat de burgerlijke rechter gevraagd wordt zich met de materie in te laten. De huidige discussies over de PKN zijn daarvan sprekend voorbeeld, maar ook in onze eigen kerken hebben we er — gelukkig geringe, maar toch! — ervaring mee (we komen in dit boek een aantal keren de kwestie-‘Kruis’ tegen).

In dit boek — men zou het best een handboek kunnen noemen — wordt een aantal onderwerpen op het raakvlak van kerk en recht aan de orde gesteld. Het boek bestaat uit drie delen: kerk, staat en maatschappij; kerkelijk recht en burgerlijk recht; kerkrecht in de praktijk. Wie iets over deze zaken wil weten, en dan ook nog uitgesplitst in R-K kerk, NHK, GKN, de aankomende PKN en klei-nere reformatorische kerken, kan hier te kust en te keur terecht. Het is vooral te waarderen dat de principiële gang van zaken binnen de PKN alvast op schrift is gesteld; dat zal het ons gemakkelijker maken ons dat eigen te maken.

Het boek is ook te raadplegen voor hen die zoeken naar een snelle oriëntatie over de wortels van het kerkrecht in eigen kerk. Wat voor principes liggen daaraan ten grondslag en wat heeft dat voor praktische gevolgen?

Tenslotte is een heel gedeelte gewijd aan de kerkelijke rechtspraak en de eisen waaraan deze moet voldoen. De zaken die daarin staan metend aan onze eigen kerkelijke praktijk, wil ik opmerken: ik denk dat het meer en meer een knelpunt gaat worden, dat een adequaat systeem t.a.v. de rechtspraak in de kerken die zich op de DKO baseren, ontbreekt. Zeker als het om de positie van personen/ambtsdragers gaat, kan het zich wreken dat onze meerdere kerkelijke vergaderingen per definitie slechts tijdelijk bestaan. Tot nu toe komen wij daar uit door een particuliere synode (om een voorbeeld te noemen) bij bepaalde zaken telkens conditioneel te sluiten, maar dat is natuurlijk een oneigenlijk mid-del. We zullen daar toch eens mee aan de slag moeten; niet alleen om te voorkomen dat de burgerlijke rechter erbij komt (hoofdstuk 9), maar ook om echt kerkelijk, dat is geestelijk, recht te doen (hoofdstuk 16). Dat is één van de dingen die n.a.v. dit boek bij mij zijn blijven haken. Een ‘spoedvoorziening’ misschien?

Naar aanleiding van: drs. L.C. van Drimmelen en prof. mr. T.J. van der Ploeg (red.), KERK EN RECHT. Overheid-particulier initiatief reeks deel 4. Uitg. Lemma Utrecht 2004, 355 blz. € 54,-.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.