+ Meer informatie

Thuistips, tuin

3 minuten leestijd

In maart kan compost op de tuin worden aangebracht
Af en toe wordt in deze rubriek aandacht aan compost besteed. Onder andere gebeurt dat omdat ons land omkomt in al het afval, ten/vijl 50 procent van ons huishoudelijke afval composteerbaar is. Daarbij is het een uitstekend bruikbare meststof, die niets kost en ook dat is aardig! Redenen voldoende om even bij compost stil te staan. Begin maart kan er compost op de tuin gebracht worden. Gebruik ongeveer een halve emmer per m^. Precieze regels zijn natuurlijk moeilijk te geven: op arme, zanderige gronden zou er wat meer, en op rijke gronden wat minder dan een halve emmer gebruikt kunnen worden. Tussen bomen, struiken en vaste planten kan het beste niet te fijne compost gebruikt worden. Er kunnen dus half verteerde blaadjes, stukjes stronk of tak, een laatste restje van een schil en dergelijke in zitten. Hark de compost licht in. Dat betekent alleen maar dat men niet te diep met de hark of cultivator door de grond gaat, omdat dan de worteltjes die net onder de oppervlakte zitten, beschadigd worden. Op het gazon wordt wat fijnere, eventueel gezeefde compost gebruikt. Lukt dat niet dan kan er ook grove compost gebruikt worden. Strooi het uit en veeg het in de grasmat met een harde bezem. Na een week of wat worden de grotere stukken uit de compost, die zijn blijven liggen, even weggeharkt en weer op de composthoop gebracht. Wanneer het verteringsproces in een nieuwe hoop sneller op gang moet komen, kan dat door om de 15 cm afval wat oude compost en/of een flinterdun laagje kalk te strooien. Het enten met oude compost betekent dat er wat verteringsorganismen overgebracht worden. Te grove stukken, zoals stronken, takken en dergelijke, moeten eerst verkleind worden voor ze op de hoop gebracht worden. Dat verkleinen gaat met een snoeischaar, maar als het om grote hoeveelheden gaat zou u kunnen oven/vegen om een verkleiningsmachine te huren of te kopen.

Geur in de tuin: peperboompje
Een weinig bekende, geurende heester is het peperboompje. In het Latijn, de internationaal gebruikte plantentaal, heet hij Daphne mezereum. Een aardige naam voor een schitterende, vroege bloeien Na de bloei ontwikkelen zich smakelijk uitziende, maar zeer giftige rode vruchten. Plant ze daarom liever niet op plekken waar kinderen er zo van kunnen plukken. De paarse bloemen verschijnen in maart-april, voor het blad ontluikt In vaktermen wordt dat "bloeien op het kale hout" genoemd. Het boompje blijft laag. Plant hem op een plekje in het zicht. Het peperboompje komt van nature in het wild in Europa voor en past dus ook uitstekend in de wilde tuin.

Primula veris
Bij het begin van de lente past dit schitterende vaste plantje, dat in het Nederlands sleutelbloem heet. De plant bloeit met geurende, gele bloempjes en is, net als het peperboompje, inheems. Kan niet tegen droogte, maar wel tegen wat schaduw. Heel fraai doen ze het op moerassige plekjes bij de vijver, ze groeien gewoon in het gras, mits de grasmat niet te dicht is. Ze komen ook in andere kleuren voor, maar dat zijn kweekprodukten die minder goed staan in de wilde tuin. Hoogte 15-20 cm. In het gras worden ze wat hoger dan wanneer ze vrij in de grond staan. Dat komt doordat planten proberen zoveel mogelijk van het licht te profiteren. Tussen gras moeten ze dus hoger uitgroeien dan wanneer ze niet tussen andere planten staan. Bloeitijd april-mei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.