+ Meer informatie

Beleef de lente in februari

3 minuten leestijd

In Bovenkarspel kunnen we nu al van de lente genieten. Daar wordt binnenkort voor de 63e keer de inmiddels nationaal en internationaal bekende West-Friese Flora gehouden.

Deze schitterende bloemententoonstelling kan niet ineens tot stand gekomen zijn. Er zit een hele ontwikkeHng achter. Daarvoor moeten we terug naar het verleden. Oorspronkelijk was WestFriesland een gebied van boeren en tuinders. Men verbouwde er onder andere granen, peulvruchten, karwei-, kool- en mosterdzaad. Daarnaast waren er ook veehouderijen. Na 1850 kwam de teelt van aardappelen, kool, uien e.d. meer op. Ook de veebedrijven verloren grond door deze zogenoemde vollegronds-tuinbouw. De crisis die zich eind vorige eeuw in de land- en tuinbouwsector voordeed, was een stimulans om uit te kijken naar andere bestaansmogelijkheden. Tot dan toe vond de bloembollenteelt bijna uitsluitend plaats rond Sassenheim, Lisse en Hillegom. Op initiatief van enkele vooruitstrevende tuinders begon men rond 1900 heel bescheiden met de teelt van tulpen in Friesland. Dit was het begin van de huidige bloembollenteelt in WestFriesland. Landelijk wordt er per jaar voor honderden miljoenen guldens geƫxporteerd. Friesland draagt daar flink aan bij.

Consumentenbeurs
De eerste "Tentoonstelling van Bloeiende Tulpen" te Bovenkarspel vond plaats op 26-28 januari 1929. De tentoonstelhng van 1931 trok duizend bezoekers. Het topjaar 1983 was goed voor ruim 124.000 bezoekers. De eigenlijke bloemententoonstelling is uitgegroeid tot een veelzijdig gebeuren. Er zijn nu ook veel andere activiteiten die de aandacht van de bezoekers vragen. Zo is er een uitgebreide consumentenbeurs met zo'n honderd standhouders, een informatiestand waar adviezen over de verzorging van bloemen en planten gegeven worden en men kan het beste van de groenten-en fruitteelt bewonderen. Omdat de veehouderijen niet helemaal verdwenen zijn in West-Friesland is de Rundverbeteringsorganisatie NoordHolland (RON) ook aanwezig. Ze laat het puikje van de Westfriese veestapel zien.

De gevormde tuin
De laatste jaren wordt er een bepaald thema gekozen waarnaar de tuinarchitect zijn ontwerp maakt. Zo heeft de Flora onder andere in het teken gestaan van "700 jaar Amsterdam", "De Dillenburg", Egypte en zijn piramides zijn al eens verwerkt, terwijl vorig jaar het thema de "Franse Tuin" was . Ontwerper Cees van Dijk uit Baarn heeft zich hierbij laten inspireren door de tijd van Lodewijk XIV, de Zonnekoning (1638-1715). In totaal waren er in deze tuin zo'n 112.250 bolbloemen geplant, 2.500 kamerplanten, 1.000 bomen en coniferen en ongeveer 1.500 struiken en bodembedekkers . Dit jaar is de tuin nog groter van opzet: 6000 m^ in plaats van 4500 m\ Het thema is nu "De gevormde tuin". Cees van Dijk heeft het weer uitgewerkt. Diverse vormbomen, gekweekt door bomenkwekerij "Bomencentrum" te Baarn, zullen het fleurig geheel een extra dimensie geven. Een bekend voorbeeld van een vormboom is de lei-linde die vroeger veel voorkwam en nu hier en daar weer wordt gezien. Er is ook een foto-expositie van de vlinderfotografen Bob van Sen en Barbara Hellfritz.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.