+ Meer informatie

Delft weer beschuldigd van levering aan Irak

VS overtuigd van illegale transactie

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Economische Controledienst onderzoekt of het bedrijf Delft Instruments in Delft op illegale wijze geavanceerde nachtzichtapparatuur heeft geëxporteeerd naar Irak. Bij de fabricage van de apparatuur maakte Delft Instruments gebruik van licenties van het Amerikaanse elektronica-concern Hughes.

De Amerikaanse overheid heeft besloten de exportvergunningen voor levering van kennis door Huges aan "Delft" in te trekken. Het ministerie van economische zaken heeft dit gistermiddag bevestigd.

Het weekblad Vrij Nederland meldt deze week dat tijdens de Golfoorlog de Amerikaanse troepen na de slag om Kaffji en het herovering van van het Koeweitse eilandje Kurrha, uit Nederland afkomstige nachtzichtapparatuur in Iraakse gelederen hebben aangetroffen. De apparatuur stelt Iraakse tanks in staat bij nacht te opereren.

Volgens Vrij Nederland heeft een onderzoek het Pentagon ervan overtuigd dat er in 1989-1990 zendingen nachtzichtapparatuur van Delft Instruments via België naar Irak zijn gesluisd. Het weekblad had over deze zogenaamde "Beneluxconstructie" in augustus gepubliceerd. Het Pentagon zou het artikel „100 percent accurate" hebben genoemd. In België is een dochteronderneming van Delft Instruments gevestigd, OIP Instrubel geheten; - - -'

Leopard-2

Het Amerikaanse televisiestation NBC zal deze week een speciale uitzending wijden aan de affaire. NBC heeft tegenover Vrij Nederland verklaard dat de Amerikaanse overheid ontstemd is over de levering van de nachtkijkers door Delft Instruments aan Irak. De kijkers waren bedoeld voor toepassing in de Nederlandse Leopard-2 tanks. Het Office of Defense Control in de VS heeft daarom besloten de exportvergunningen aan Delft Instruments forme.el in te trekken.

Over Nederlandse stappen tegen Delft Instruments kon een woordvoerder van Economische Zaken gisteren nog niets zeggen. Het onderzoek van de Economische Controledienst wordt afgewacht. Het is niet bekend wanneer dit is afgerond. De directie van het bedrijf was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.