+ Meer informatie

Gevechten in Kroatië bereiken hoogtepunt

Tudjman: We moeten voorbereid zijn op totale oorlog

2 minuten leestijd

BELGRADO/OHRID (UPI/AFP/RTR/DPA) - In Kroatië zijn maandag bij nieuwe geveciiten tussen Kroatische en Servisclie nationalisten zeker 20 mensen om het leven gekomen, zo meiden het Joegoslavische persbureau Tanjug en verscheidene andere bronnen.

Volgens de Kroatische politie vielen Servische strijders vanuit het Kroatische Mirkovci (120 kilometer ten noordwesten van Belgrado) met machinegeweren en mortiervuur de nabijgelegen plaatsen Vinkovci en Stari Jankovci aan. De gevechten waren de zwaarste sinds Kroatië zich onafhankelijk verklaarde.

Volgens de Kroatische radio kwamen de om het dorp Vinkovci strijdende partijen een wapenstilstand overeen om de doden en gewonden te bergen. De radio beschuldigde het federale Joegoslavische leger er inmiddels zoals gebruikelijk van aan de zijde van de „Servische terroristen" te hebben ingegrepen. Maar het leger zei met waarschuwingsschoten van zijn artillerie het staakt-het-vuren te hebben afgedwongen. Volgens de lezing van het leger vielen sterke eenheden Kroatische veiligheidstroepen in de ochtend Mirkovci aan.

Presidium

Gisteren kwam het Joegoslavische staatspresidium aan het einde van de middag bijeen in het Macedonische Ohrid. Eerst was de bijeenkomst voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat de Sloveense afvaardiging pas wilde komen als de federale regering de burgerluchthaven van Ljubljana, Brnik, weer openstelde. Maar luchthavenfunctioneuissen lieten 's middags weten dat de federale regering „voor één keer" een uitzondering had gemaakt en het luchtruim boven Slovenië had opengesteld om de twee Sloveense afgevaardigden per vliegtuig naar Ohrid te laten vertrekken.

Aan de bijeenkomst over de toekomst van het land werd uiteindelijk deelgenomen door de acht leden van het collectieve presidentschap, de presidenten van de zes republieken en de federale {jremier, vergezeld van de zes leden van zijn kabinet.

De Kroatische president, Franjo Tudjman, verliet het crisisberaad na enkele uren weer, nadat de andere leden van het beraad Kroatië hadden opgedragen zijn illegale paramilitaire troepen te demobihseren. Ze zeiden dat het federale leger pas naar zijn barakken zal terugkeren als aan deze opdracht is voldaan. Tudjman wil de procedure omkeren: eerst het federale leger terug naar de kazernes, dan pas ontbinding van de Kroatische paramilitaire troepen.

De president van Macedonië, Kiro Gligorov, die de vergadering leidde, zei dat het Joegoslavische presidentschap en de hoofden van de zes republieken de waarnemers van de Europese Gemeenschap oproepen de gebieden in Kroatië te bezoeken waar momenteel hevig wordt gevochten. De federale regering zal ook afgevaardigden sturen, zei Gligorov.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.