+ Meer informatie

Naar strand, rommelmarkt of een leuke tentoonstelling

4 minuten leestijd

Lekker weer, dagje vrij, zin in een uitje? Wellicht treft u op deze of de volgende pagina iets van uw gading.

Zandkasteel
In de afgelopen weken is druk gebouwd aan een reusachtig zandkasteel van twaalf meter hoog. Dat staat voor het Carlton Beach Hotel in Scheveningen. Voor het kasteel heeft men speciaal zand laten aanrukken uit het Noordbrabantse Cuyk, aangezien het zand bij Scheveningen niet van de juiste kwaliteit bleek. Schuivers, bulldozers en hoogwerkers zijn ingezet om de ruwe vorm van de berg te maken en daarna zijn kunstenaars aan de gang gegaan om het kasteel zijn definitieve vorm te geven. Onder hen zijn studenten Bouwkunde van de TU Delft en professionele zandkasteelbouwers uit de VS. In Amerika is het bouwen van zandkastelen al een jaar of tien een ware rage. Bezoekers hebben de mogelijkheid door het kasteel heen te lopen. Het blijft waarschijnlijk een behoorlijk poosje staan, tenzij het natuurlijk binnenkort dagen aaneen gaat stortregenen.

Rommelmarkt
Sommige mensen zijn er helemaal weg van: markten, vooral rommelmarkten aflopen. Zij kunnen hun hart dezer dagen ophalen in Oud-Alblas. Bij de jaarlijkse rommelmarkt daar(op 11 mei a.s.) worden tevens demonstraties pottenbakken, kantklossen, kralen rijgen en volksschilderen gegeven, terwijl er ook een antiekveiling aan verbonden is. Op de markt is trouwens niet uitsluitend 'rommel' verkrijgbaar. Ook Alblasser geitekaas, bloemen en planten zijn bij voorbeeld te koop. De opbrengst van de rommelmarkt is voor Woord en Daad, een actie "Bijbels voor Roemeniƫ""Berea". De officiƫle verkoop start om half negen 's morgens; rond drie uur in de middag is de markt naar verwachting afgelopen.

Landmacht
In het Legermuseum te Delft lopen verschillende tentoonstellingen. Honderd jaar politieke prenten over het leger, kortweg "spot op de landmacht" is tot en met 21 oktober te zien. Sommige klassiek geworden spotprenten missen ook nu nog hun effect niet. Hoe dacht de Nederlander rond 1900 over dienstplicht? Welke indruk maakte de Duitse inval in mei '40? De expositie laat zich het best omschrijven als "een geschiedenis van het leger met een knipoog". Het Legermuseum staat aan de Korte Geer 1. (tel. 015-150500).

Oorlog
Tot 16 juni is in datzelfde museum de tentoonstelling "Kinderen tekenden '40'45" te bezichtigen. De tekeningen, van kinderen uit Middelburg en Amsterdam, dateren van vlak na de oorlog en ademen een zeer eigen, vaak emotionele sfeer. Destijds gaf de onderwijzer opdracht voor de tekening. Middelburg werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen; de indruk die dat op de kinderen (klas zes) maakte is uit de tekeningen af te lezen. De Amsterdamse tekeningen zijn gemaakt door kinderen van vier tot zes jaar en gaan over de bevrijding door de Canadezen en de uitreiking van voedselpakketten. Hoe kinderen nu tegen oorlog aankijken is op dezelfde tentoonstelling te zien.

Leerlingen van groep 8 van dezelfde scholen in Middelburg als toen hebben tekeningen over de Golfoorlog gemaakt.

Spakenburg
Een dagje Spakenburg-BunschotenEemdijk kan heel afwisselend zijn. Zo tref je er een visafslag, een klederdracht- en visserijmuseum (met iedere woensdagmiddag van 2 tot 3 uur een klederdrachtshow) en museum 't Vurhuus, dat o.a. een Spakenburgse kamer en een Spakenburgs winkeltje bevat. In de Oude Haven liggen nog oude botters, de zogenaamde bruine vloot. Die gerestaureerde scheepjes zijn een (deel van een) dag te huren, met schipper, (inl. 03499-83150). Bunschoten heeft onder meer een fraaie, laat-gotische hervormde kerk, die te bezichtigen is (niet op zaterdag). Ook oude boerderijen treft men in dit dorp, evenals trouwens in Eemdijk, een karakteristieke buurtschap langs de Eem. Spakenburg te druk? Eemdijk is de rust zelve.

Diesel
Wie de werksfeer in een machinekamer op een zeeschip aan den lijve wil ondervinden moet naar het Maritiem museum (Leuvehaven 1) in Rotterdam gaan. Dreunende dieselmotoren, trillende looproosters en trapleuningen, een tropische hitte, mensen die druk bezig zijn met een onderhoudscontrole van de zuigers en cilinders van een enorme scheepsdiesel: je waant je in de buik van een groot schip. De tentoonstelling waarvan deze machinekamer deel uitmaakt, heet "De Diesel meester" en is ingedeeld in drie perioden, die tevens zicht geven op de sociale omstandigheden van het machinekamerpersoneel: rond 1910, in de jaren dertig en na de oliecrisis van '73. Natuurlijk zijn er ook kleine modellen van scheepsdiesels te zien.

Rotterdam
Ook in het Maritiem museum: de expositie "Rotterdam, van nederzetting tot wereldstad", Aan het begin van onze jaartelling bestond Rotterdam nog niet. Wel woonden er al mensen en werd er gevaren op de Rotte. Dat laatste bewijst onder meer een boomstamkano, die in 1919 bij Terbregge werd opgegraven. Pas aan het eind van de middeleeuwen werd Rotterdam een echte havenstad. Na 1945 zijn de meeste laad- en losactiviteiten verplaatst naar ver buiten de stad gelegen haventerreinen, terwijl de computer ook bij dit werk zijn intree heeft gedaan. Voor informatie over deze exposities: tel. 010 - 4132680.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.