+ Meer informatie

STANDPUNT

2 minuten leestijd

laag geleden had in de Cyprische kwestie en de gevolgen moest dragen.

Op de conferentie in Geneve, waar Engeland als derde garantiemogendheid voor de onafhankelijkheid van Cyprus een bemiddelende rol speelde, namen de Turken een ongekend hard standpunt in; dienden te worden gesteund, teneinde hen voor de westelijke alliantie te behouden, en dat Griekenland ondanks deze tegenslag toch wel uiteindelijk voor westelijke druk zou openstaan. De militaire sleutelposities in Griekenland waren immers nog altijd in handen van die militairen, die • pro-Amerikaans konden worden geacht. Dit is echter een misrekening van Kissinger geweest, want deze had, wat „Le Monde" zo terecht opmerkte,, het „Grieks nationahsme" over het hoofd gezien. Deze fout van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zal het vrije Westen duur komen te staan. Het bevestigt wel de thans heersende mening in Washington dat Henry Kissinger een goed minister van buitenlandse zaken was onder president Nixon, maar dat zijn ster zeer snel zal dalen als hij zelf besluiten moet nemen. Tijdens het Vietnam-overleg in Parijs verloor hij tweemaal zijn „gezicht" en deed hij concessies die president Nixon weigerde te aanvaarden. Kissinger ontving maar een halve Nobelprijs voor zijn mislukte moeite en de president werd uiteindelijk uit zijn ambt gezet.

President Ford is geen krachtfiguur en zijn dralen in de Cyprusaffaire zal hem geen goed doen. Hij zal de besluiten moeten nemen daar het niet Kissinger is die politiek ter verantwoording wordt geroepen. De verantwoording rust op de schouders van president Gerald Ford en het excuus dat hij slechts enkele dagen in het Witte Huis is, zal in de Amerikaanse politieke arena geen hout snijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.