+ Meer informatie

Overeems Puritein

1 minuut leestijd

Op nog één boek wil ik wijzen: "De puriteinse dominee" van Jac. Overeem. Het werk verscheen klandestien in 1943 als "Zijn eerste Gemeente", over een jonge dorpsdominee op de Velu we. Overeem geeft het nu zelf opnieuw uit in "Boekzaal Bogerman" en hij meldt dat die verbeterde en vermeerderde "Puriteinse dominee" ooit door dr. P. ten Have aan prof. A. A. van Ruler werd aanbevolen, omdat men er de godsdienstige bevinding van de Veluwnaar zo goed uit kon leren kennen. Wie Overeem en z'n werk kent, weet wat hij kan verwachten van de belevenissen van dominee Horst, ambtgenoot Vedervisch, een avond bij Van Slooten, vrouw Heuvelum, huisbezoek en zo meer. Puzzelaars kunnen proberen uit te vinden wie Overeem met de diverse personages op het oog had of waar de dorpjes Vlashoven en Berg en Beek voor staan. Enige kennis van het Veluws dialect kan geen kwaad. Qua compositie is het meer een losse serie vertellingen dan een roman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.