+ Meer informatie

TER OVERWEGING

1 minuut leestijd

Jacobus Fruytier, Groot voorrecht. De zegen van een christelijke opvoeding. Uitg. De Groot Goudriaan-Kampen 2009, 221 blz., € 19,90.

Wij zijn (lang) niet de eerste mensen die zich bezighouden met de opvoeding van jongeren, en die daar vragen over hebben, waarbij naar zinvolle antwoorden wordt gezocht. Van 1659-1731 leefde Jac. Fruytier, predikant in achtereenvolgens Aardenburg, Dirksland, Middelburg en Rotterdam. Zijn aandacht voor de jeugd was alom bekend. Dat blijkt in het voorliggende boek, waarin hij schrijft over de zegen van een christelijke opvoeding. Het voorrecht van christen-kinderen maakt hij duidelijk aan de hand van 1 Kor. 7:14 (de heiligheid van de kinderen vanuit het verbond). Maar juist dat gegeven noopt ook tot het zoeken van hun hart, opdat zij komen tot gelovige beantwoording van Gods beloften. En opdat er een leven opbloeit in bekering en heiliging.

En zo werd er in het vierde kwart van de vorige eeuw een scholengemeenschap in Apeldoorn naar deze predikant genoemd. Het is goed dat zijn grondgedachten nu nog eens te lezen zijn. Veel principiële vragen van vandaag zijn immers in de kern niet afwijkend van die van vroeger?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.