+ Meer informatie

Zeelui zonder geld zoeken naar schip dat niet bestaat..

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Vier zeelui, drie Chilenen en een Uruguyaan, zijn sinds dinsdag in Rotterdam op zoek naar een niet bestaand schip. Zij hebben geen geld meer omdat zij al aan boord hadden moeten zijn en de reis naar Nederland vanuit het Griekse Piraeus zelf hebben moeten betalen. Bovendien moesten zij 700 dollar de man op tafel leggen om aan een arbeidscontract te komen op de nergens geregistreerde „Xenia".

In het Griekse Piraeus bood een zekere Pitro Paki de zeelieden contracten aan als oliemannen en matroos op de 25.000 ton metende, onder Cypriotische vlag varende „Xenia". Zevenhonderd dollar was de prijs van het arbeidscontract van een half jaar. Op het vliegveld in Athene voor de reis naar Nederland bleek dat ze de tickets zelf moesten betalen. Op zoek naar werk hebben de Zuidamerikanen dit maar gedaan, in de verwachting dat zij het geld zouden terugkrijgen van agent „James Smit en zonen" in Rotterdam.

Een uur voordat de zeelieden opstegen naar Schiphol ontving deze Rotterdamse agentuur een telex van Pitro Paki. Het agentschap kent deze Griek niet en de firma heeft ook nooit met Grieken gewerkt. Pitro Paki wees het bedrijf aan als agent en meldde de komst van de zeelieden. De ,,Xenia" zou dinsdag in Rotterdam komen. Later meldde Pitro Paki dat het schip vrijdag zou binnenlopen. Ook vrijdag is het schip echter niet aangekomen. Op de monsterpapieren die de zeelieden in Griekenland kregen uitgereikt, staan stempels van het Hamburgse agentschap ,,Trans Cargo Befrachtungs- und Schiffahrtskantorr". Het Duitse bedrijf heeft wel een kantoor in Piraeus, maar dat is volgens het agentschap onbemand. De naam Pitro Paki kennen zij niet. Ook bemiddelt de firma niet voor schepen onder Cypriotische vlag. De Rotterdamse agent „James Smit" werkt niet met Transcargo samen.

De zeelieden wachten inmiddels berooid in het Duitse zeemanshuis in Rotterdam betere tijden af. Volgens „James Smit" heeft een oplichter in Pireaus gewoon een naam geprikt uit een internationale lijst van agenturen. Via het betrouwbare registratiekantoor van Lloyd's is de agent er achter gekomen dat er een ,,Xenia" heeft bestaan die aan het eind van de jaren zestig is gesloopt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.