+ Meer informatie

Typerend

1 minuut leestijd

Daarmee viel er een soort van rust )ver Spanje, maar dan de rust van het terkhof, want alles wat zich voortaan naar enigszins tegen Franco wilde verletten, kreeg abosluut geen kans. Ook Ie Basken en de Catalanen niet. Die •ust heeft geduurd tot 1975, tot Franco itierf. Daarna is de vrijheid teruggeceerd, maar ook de onrust en de onveiigheld.

Men ziet dat deze vijftigste verjaariag voor ons van grote betekenis is als «re iets willen begrijpen van de toestanien in Spanje ook nu. Want veel van de •£gensteUingen ae er toen waren zijn er lu nog. Dat er toen een zekere Calvo-So!elo een leidende TOI gespeeld heeft, is •igenlijk maar een curiositeit. En het is iok geen wonder in Spanje, waar zoveel nensen met dezelfde naam rondlopen. Vlaar dat de Basken en de Catalanen »en autonomie verkregen en republileins gezind waren en dat er oerconser/atieve generaals waren die erop uit waren een autoritair regime te schepjen, is gewoon typerend voor het land. iroor hPt Snanip vSn topn en van nu. I.a

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.