+ Meer informatie

Hulp van Schiedam aan getroffen stad

In kader van partnerschap

2 minuten leestijd

SCHIEDAM — Udine, het enige weken geleden door een aardbeving geteisterde stadje in Italië, zal bij de heropbouw financieel en moreel door Schiedam worden bijgestaan. Wethouder van cultuur, H. Posthoorn, heeft maandag jongstleden tijdens een persconferentie verslag uitgebracht van een werkbezoek aan het rampgebied.

De meeste slachtoffers zijn gevallen onder de arme boerenbevolking; hun primitieve met grote keien gebouwde woningen zijn voor het merendeel verwoest. 78 dorpen hebben zeer veel schade geleden en 41 zijn grotendeels vernield. De aarde is er nog niet tot rust gekomen. Tot nu toe zijn 111 bevingen waargenomen, de laatste, vrij krachtige, afgelopen zaterdag.

Tot nu toe zijn 950 slachtoffers geborgen. 2153 gewonden liggen in ziekenhuizen, waarvan er dagelijks sterven, terwijl het aantal vermisten 300 is. 75 procent van de industrie is door de ramp stil komen te liggen. De mensen leven in lege tenten van de Navo; nog dagelijks ruimen ze puin en zoeken naar bezittingen. Velen trekken weg en vestigen zich elders. Er zijn 30.000 huizen verwoest.

Niettemin willen degenen die achterblijven een nieuw bestaan opbouwen. Dertien jaar gelden zijn — gestimuleerd door de Raad van Europa — Schiedam, Esslingen (Duitsland) en Vienne (Frankrijk) en Udine een partnerschap aangegaan in het kader waarvan veel uitwisselingen worden georganiseerd. In overleg met de gemeenteraad van Udine en de andere partnersteden zijn plannen gemaakt om die steden te helpen waarvan de bevolking het zwaartst getroffen is.

Het fonds, bijeengebracht door de partnersteden, komt ter beschikking van de gemeenteraad van Udine, totdat begonnen wordt met de bouw van een sociaal centrum in één van de zwaarst getroffen steden. In een gerichte actie hoopt Schiedam met een aantal activiteiten en een grote collecte op 12 juni a.s. honderdduizend gulden bijeen te brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.