+ Meer informatie

Radioactieve besmetting in Bosnië

1 minuut leestijd

SARAJEVO (AP) - Deskundigen van de Verenigde Naties hebben op drie plaatsen in Bosnië verhoogde radioactiviteit gemeten. Dat is een gevolg van de munitie met verarmd uranium die de NAVO in 1995 heeft afgeschoten op Servische stellingen rondom Sarajevo.

De zeventien deskundigen hebben de afgelopen maand onderzoek gedaan op veertien plaatsen in Bosnië en maakten gisteren de voorlopige resultaten bekend. In Han Pijesak in de Republika Srpska en op twee plaatsen in Hadzici, een buitenwijk van Sarajevo, stuitten de onderzoekers op verhoogde radioactiviteit. De onderzoekers zijn "bezorgd", zei onderzoeksleider Pekka Haavisto.

De NAVO maakte gebruik van munitie met verarmd uranium, een lichtradioactief metaal, omdat dergelijke munitie door pantsers kan heendringen. Om gezondheidsrisico's te voorkomen, moet verarmd materiaal worden opgeruimd, bij voorkeur door deskundigen, zei Haavisto.

De onderzoekers van het milieuprogramma van de VN (UNEP) zijn in Bosnië op uitnodiging van de regering, die duidelijkheid wilde over de hardnekkige geruchten over de aanwezigheid van radioactief materiaal en de gevaren die dat oplevert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.