+ Meer informatie

Vergunningen Shell-Pernis ingetrokken

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Twee vergunningen voor de raffinaderij van Shell in Pernis (SNR) zijn door de Raad van State vernietigd.

De ene. uit 1983. heeft betrekking op de uitstoot van zwaveldioxvde (S02). De ander, uit 198.5. werd verleend toen de installaties op de raffinaderij werden uitgebreid. De vernietiging is al sinds 19 oktober een feit. maar pas gisteren via de stichting Natuur en Milieu bekend geworden.

Volgens een woordvoerder van Shell hoeft de fabriek niet te worden stilgelegd. Shell voert hierover overleg met de provincie Zuid-Holland. Natuur en Milieu heeft de provincie Zuid-Holland donderdag gevraagd aan wat zij „deze illegale toestand" noemt, zo snel mogelijk een einde te maken.

De luchtverontreinigingsvergunning uit 1983 is vernietigd omdat deze geen vermindering voorschreef voor de totale uitstoot van zwaveldioxvde. stikstofoxvden en stof. van de uitkering hangt mede af van eventueel inkomen, zij het dat er voor bestaande uitkeringen een afbouwregeling komt.

Tekorten

Ter Veld toonde zich minder pessimistisch over de tekorten bij de arbeidsongeschiktheidverzekeringen (vooral de aaw) dan de kamerleden Linschoten (VVD) en Schimmei (D66) en de sociale fondsen zelf. Linschoten repte van „tegenvallende tegenvallers" en vroeg zich af of de budgetdiscipline in de sociale zekerheid, het bezuinigen op de regeling waar het tekort zich voordoet, niet in werking moet treden.

Ter Veld gaf toe dat ze een „zware dobber" krijgt als de arbeidsongeschiktheid snel stijgt en zich elders geen meevallers voordoen (de fondsen mogen onderling tekorten opvangen). Ze zei er via het „activerend arbeidsmarktbeleid" alles aan te zullen doen om niet in die positie terecht te hoeven komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.