+ Meer informatie

Agrisystems bouwt kassenfabriek in SU

Totale investering 110 miljoen gulden

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) Agrisystems, volledige dochteronderneming van de Begemann Groep, heeft opdracht ontvangen voor het ontwerpen en inrichten van een fabriek voor de bouw van tuinbouwkassen in de Sowjet-Unie.

Dat bedrijf komt te staan op ongeveer 100 km van Moskou, moet in 1993 in produktie zijn en zal aan 600 mensen werk bieden. Met de bouw van de fabriek is een totale investering gemoeid van circa ƒ 110 miljoen, zo heeft Agrisystems gisteren bekendgemaakt.

De opdracht is afkomstig van Agrisowgas, een onderneming die het Sowjetministerie van gas en Agrisystems een jaar geleden hebben opgericht en waarin Agrisystems een belang van 32 procent heeft. Doelstelling van de joint venture is de produktie en de bouw van 300 hectare complete tuinbouwkassen per jaar. Deze moderne en technisch zeer vooruitstrevende kassen zullen een belangrijke bijdrage betekenen voor de uitbreiding en de verbetering van de voedselvoorziening in Rusland.

Volgens Agrisystems verloopt de samenwerking met de Russische partners goed. Met de bouw van de fabriekshallen, een tiental gebouwen met een gezamenlijke grondoppervlakte van 5,3 hectare, is al een begin gemaakt. Voor de ontwikkeling van de infrastructuur op het fabrieksterrein heeft Agrisowgas een contract van 15 miljoen roebel gesloten met een Roemeense onderneming; daar zijn 300 Roemeense werknemers bij betrokken.

Klimaatcomputers

Ten behoeve van de tuinbouwprojecten zal jaarlijks in Nederland voor ƒ 50 miljoen aan produkten worden gekocht, in het bijzonder installaties voor intern transport en kunstmestdosering, klimaatcomputers, teeltmachines en zaden.

Verder heeft Agrisowgas van de Russische autoriteiten de toezegging dat zij jaarlijks voor ƒ 500 miljoen aan kapitaalgoederen in Nederland mag kopen voor modernisering van de bestaande Russische glastuinbouw, indien Nederland zou overgaan tot de aankoop van Russisch aardgas. Het zou dan gaan om volledige compensatie en volgens Agrisystems past deze overeenkomst „heel duidelijk" in het plan van premier Lubbers voor een Europese energiegemeenschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.