+ Meer informatie

Nyerere dreigt collega Amin

Tegenactie niet onmogelijk

2 minuten leestijd

DAR ES SALAAM — President Julius Nyerere heeft vrijdag een aanbod van Nigeria om te bemiddelen in het conflict met Oeganda afgewezen. Oeganda zegt dat het zijn troepen inmiddels heeft teruggetrokken uit Tanzaniaans gebied. Om dat aan te tonen hebben de Oegandese autoriteiten neutrale diplomaten en waarnemers van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid uitgenodigd voor een tocht naar het grensgebied. President Amin van Oeganda had zich in een gesprek met de Nigeriaanse stafchef Danjuma bereid verklaard tot onderhandelingen.

De man verkeert echter ook in moeilijke omstandigheden want zijn eigen bond overweegt een loonsverhoging van 25% te eisen wat een sterke verhoging van de posttarieven zou veroorzaken.

De regering poogt intussen nog \ steeds vol te houden dat het haar taak is zich te houden aan het streven dat de lonen de komende twaalf maanden met niet meer dan vijf procent stijgen. De vakbonden hebben in sommige gevallen de laatste tijd echter al gemiddeld vijftien procent in de wacht ge, sleept.

Healey maakte duidelijk dat de regering er weinig voor voelt om de maandag door de vakbonden afgewezen overeenkomst te herzien. Evenzo dreigde hij dat Indien de staking bij Ford eindigt in een loonsverhoging van meer dan vijf procent hij niet zal aarzelen om tot sancties over te gaan. Die zouden kunnen bestaan uit de weigering om van staatszijde bij het automobielbedrijf bestellingen te plaatsen. Dit zou Ford miljoenen ponden aan verdiensten kunnen schelen.

Behalve met de vakcentrales is Healey nu ook in moeilijkheden gekomen met de werkgevers, verenigd in de Raad man de Britse Industrie (CBI) die bedrijven die de vijf-procentsnorm overschrijden en door de regering op de zwarte lijst worden gezet volledige steun heeft toegezegd.

Nyerere liet vrijdag weten dat het niet langer gaat om alleen de terugtrekking van Oegandese troepen. ,,Onze plicht is de agressor uit het land te verdrijven. Dat is nu niet langer het probleem. Nu is de vraag: ,,Wat nu", aldus Nyerere tegen zijn Nigeriaanse bezoeker. „Vraagt Afrika nu aan Tanzania te betalen voor die massamoorden en willekeurige vernieling van eigendommen? Afrika zou een gevaarlijk precedent scheppen als we de zaak hierbij laten. Het handvest van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid is geschonden. Wat gaat Afrika er aan doen?"

Bedoeling

De Tanzaniaanse president zei ook dat Oeganda in ieder geval afstand zal moeten doen van de aanspraken die het sinds zeven jaar maakt op het Tanzaniaanse grondgebied ten noorden van de rivier de Kagera.

Nyerere's woorden lijken erop te wijzen dat hij niet zal rusten voordat Amin ten val is gebracht. Militaire waarnemers menen dat Tanzania in dat geval een gevaarlijk spel speelt: De Tanzaniaanse aanvoerlijnen zijn veel langer en moeilijker dan die van Oeganda, en in een langdurige strijd zou het Oegandese leger waarschijnlijk sterker blijken. Tanzania speculeert mogelijk op een rebellie tegen Amin binnen het Oegandese leger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.