+ Meer informatie

Nieuw kabinet heeft steun nodig van alle werknemers

Den Uyl op VNO-congres over verbetering ondernemersklimaat:

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het ondernemingsklimaat in Nederland zal er mee gediend zijn als er een kabinet komt dat het vertrouwen heeft van de werknemers. Dat zei fractieleider Den Uyl van de Partij van de Arbeid donderdag tijdens een congres van het verbond van Nederlandse ondernemingen in Amsterdam.

Den Uyl en de fractievoorzitters Lubbers van het CDA, Rietkerk van de VVD en Terlouw van D'66, discussiërden daar met de ondernemers over het sociaal-economisch beleid, dat in de somende kabinetsperiode moet worden gevolgd.

Volgens Den Uyl valt er voor de PvdA met D'66 een progressief kabinet op te zetten dat het vertrouwen zal genieten van werknemers en van de slachtoffers van de crisis, de uitkeringstrekkers. CDA-fractieleider Lubbers zei te verwachten dat er onder zo'n kabinet niet veel zal veranderen. Rietkerk (VVD) zag weinig goeds voor de ondernemers in het verschiet.

Bezwaar
Terlouw vond het grootste bezwaar tegen de huidige regering dat de aandacht te eenzijdig is gericht geweest op de kosten van de produktie. Er moet veel meer aandacht komen voor concurrentie op kwaliteit. Vernieuwing zal volgens de D'66-leider de oplossing moeten brengen. Niet alleen op het gebied van industriële activiteiten, opleiding, markten en distributie, maar ook op het gebied van arbeidsverhoudingen en werkomstandigheden.

Hij voorzag, indien PvdA en D'66 samen in een kabinet komen, wel enige strijd over het sociaal-economische beleid, maar toch zal een vernieuwend beleid volgens hem met de PvdA beter van de grond komen dan met de VVD. Er zal veel gematigd moeten worden en het is belangrijk dat een Socialistische Partij daar medeverantwoordlijkheid voor draagt, aldus Terlouw.

Rietkerk benadrukte dat de verzorgingsstaat toe is aan een grondige herziening. We zijn te slordig omgesprongen met onze groei, er is te veel naar de overheid en de inkomens gegaan, zo betoogde de VVD-fractieleider. Het enige lichtpunt is volgens hem dat in de afgelopen kabinetsperiode de lonen zijn gematigd, waardoor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven is verbeterd.

Ook Lubbers meende dat de collectieve sector zal moeten worden beheerst. Overheidsdiensten en bedrijfsleven mogen het probleem van de sociale zekerheid, vooral wat betreft ziekte en arbeidsongeschiktheid, niet blijven afwentelen op de collectiviteit die vervolgens weer via stijgende premies de rekening presenteert bij burger en bedrijf, zo meende de CDA-fractieleider. Hij pleitte voor vernieuwing van het bedrijfsleven, investeringen en een positieve houding tegenover de techniek. Hij beklemtoonde de bijzondere plaats van de vakman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.