+ Meer informatie

Eindelijk erl^enning oud-verzetsstrijders

Koningin en prins reiken kruizen uit

2 minuten leestijd

AMSTERDAMAVAGENINGEN — Op het hoogtepunt van de bevrijdingsmanifestatie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam konden vele oudverzetsstrijders hun emoties niet meer de baas blijven. Vierenveertig van hen kregen eindelijk na 36 jaar de erkenning voor hun moedige daden in de laatste wereldoorlog. Koningin Beatrix reikte dinsdagmiddag 44 verzetsherdenkingskruizen uit in de Nieuwe Kerk.

In een indrukwekkende rede tot jong en otid herinnerde prinses Juliana aan de benauwde oorlogsjaren. „Machtsmisbruik en machtswellust zijn er door de hele geschiedenis geweest, in alle landen, en het is er ook nu nog op allerlei plaatsen in de wereld. En er kan nog veel gebeuren voordat de machtshebbers hun einde hebben", aldus prinses Juliana.

Oud-wethouder van Amsterdam en oud-krijgsgevangene in een concentratiekamp dr. P. Koets legde Nederland een taak op: „Bevorderen dat menselijke waardigheid, gerechtigheid en vrijheid óók het deel mogen worden van de talloos velen, overal ter wereld, voor wie hun bevrijdingsdag nog altijd niet is aangebroken."

Oud-krijgsgevangene Koets smeedde een onverbrekelijke band tussen 4 en 5 mei: „Wij herdenken om te kunnen vieren. Wij moeten vooruitzien naar morgen als het feest voorbij is."

Krans

In Wageningen legde prins Bernhard dinsdagavond een krans bij het bevrijdingsmonument. In tegenwoordigheid van prinses Margriet en mr. Pieter van VoUenhoven speldde prins Bernhard daarna eveneens 44 verzetsherdenkingskruizen op.

Naam, voornaam en woonplaats waren voldoende aanduiding bij de uitreiking van de kruizen. Meer was ook niet nodig volgens de voorzitter van het Comité Verzetsherdenkingskruis W. van Lanschot. „Zij hebben daadwerkelijk verzet gepleegd. Mannen en vrouwen zijn anoniem toegetreden. In het verzet was iedereen gelijk."

Verscheidene verzetsstrijders werd dinsdag het kruis postuum uitgereikt. De zusters Marie-Louise Janssen en Antonia Spijkerman-Janssen ontvingen twee kruizen voor hun overleden ouders. Prins Bernhard speldde' daarna ook de beide zusters het verzetsherdenkingskruis op. Eén van de oud-strijders werd het teveel toen de prins met het rood-wit-blauw-oranje lintje met kruis voor hem stond. De plotseling onwel geworden man moest de aula van de landbouwhogeschool , uitgeholpen worden.

Symbolen

In een dankwoord tot de prins verklaarde één van de gedecoreerden erg aangesproken te zijn door de symbolische b^etekenis van het kruis. Horizontaal op het kruis staan de woorden „de tirannie verdrijven". Het vertikale zwaard is het symbool van het gewapend verzet. De vlam symboliseert het geestelijk verzet. Aan de voet van het kruis staan de jaartallen 1940-1945. De kroon bovenaan het kruis is het symbool van Koningin Wilhelmina, die de moeder van het verzet genoemd wordt. Op de achterzijde staat de leeuw: ons vaderland Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.