+ Meer informatie

Gastank

2 minuten leestijd

„Daarom kunnen we de mensen maar weinig water leveren. Bovendien hebben we ook niet meer chloor om het water te zuiveren. Onze chloorfabrieken zijn in de oorlog verwoest en we mogen niets invoeren", klaagt ir. Mohammed.

Voor noodsituaties heeft het waterleidingsbedrijf ook nog de beschikking over een gastank om de pompen in beweging en het water bij de bevolking te krijgen. Maar zoals in de oorlog bijna alle elektrische centrales zijn verwoest, trof precies één Amerikaanse „bom van Bush" de gastank. Ir. Mohammed laat hoofdschuddend de tank zien. „Een gat van 50 centimeter aan de bovenkant voorkomt dat 300.000 mensen in Kerbala goed drinkwater krijgen".

„Omdat er maar vier uur lang druk op de waterleiding staat, stroomt telkens vuil water de leidingen binnen. Daardoor is zelfs het kraanwater niet vrij van bacteriën", legt ir. Mohammed uit. Het grootje probleem is dat door gebrek aan elektriciteit ook het rioolwater niet kan worden afgevoerd.

„Normaal pompen we ons rioolwater naar het Razaza-meer in de woestijn. Maar nu loopt het besmette afvalwater naar de Eufraat. Heel Kerbala drinkt daarvan", gruwt Mohammed. „Ze drinken dat besmette water, waardoor iedereen ziek wordt". „Naar ik schat twee miljoen". Zij zijn in elk geval fervente voorstanders van de territoriale integriteit van Bosnië-Herzegowina. Naar het concept van president Izetbegovic, waarbij de republiek gedragen wordt door drie volkeren: de Serven, de Kroaten en de moslims. „Een agressieve oorlog vanuit Servië contra Kroatië stelt de moslims onontkoombaar voor de keuze voor of tegen Servië. Als Servië die oorlog gaat winnen en een gordel legt rondom BosniëHerzegowina, zijn de moslims van het noorden afgescheiden en kunnen ze in feite niets anders doen dan zich schikken naar de Servische macht. Wint Kroatië daarentegen, komen ze in de omgekeerde positie terecht. Met oorlog zijn de moslims in Joegoslavië helemaal niet gediend omdat zij altijd uitgespeeld zullen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.