+ Meer informatie

Weinig perspectief voor groep zwakzinnigen

Simons maakt „enige extra inspanning mogelijk"

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Staatssecretaris Simons van vollcsgezondheid kan in 1992 „enige extra inspanning mogelijk maken" voor de opvang en beliandeling van de ruim duizend zeer ernstig gedragsgestoorde zwakzinnigen. Hij nam gisteren een rapport van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) in ontvangst waarin voor die opvang een „crisisbudget" van acht miljoen gulden wordt berekend. Of het ook acht miljoen wordt, kon Simons niet zeggen.

Voor de totale groep van drieduizend gedragsgestoorde verstandelijk gehandicapten is nog eens een bedrag van 42 miljoen gulden nodig, zo heeft de sectie zwakzinnigenzorg van de NZR berekend. Met dat bedrag worden onder meer zogenoemde intensive-care-units voor begeleiding van maximaal zes mensen ingericht; er worden consulententeams opgericht, waar bij voorbeeld ouders inlichtingen over hun opgenomen kind kunnen krijgen; ten slotte kunnen er behandelingsklinieken mee worden opgezet, te vergelijken met psychiatrische inrichtingen.

Simons kwam in dit opzicht met geen enkele concrete toezegging. Hij schoof het zoeken van een oplossing terug naar de NZR. Zo acht hij het mogelijk dat de reservepositie van de sector, geraamd op ongeveer honderd miljoen gulden, wordt aangesproken. Verder zou men kunnen kijken of extra besparingen of verschuiving binnen het budget een mogelijkheid bieden.

Het was gisteren precies drie jaar geleden dat de beruchte foto van het zwakzinnige meisje Jolanda Venema in de publiciteit kwam. Deze affaire was de aanleiding voor het onderzoek naar de groep van gedragsgestoorde zwakzinnigen. Simons en NZR-voorzitter Krol vonden elkaar gisteren wel in het streven naar meer openheid.

„Het is verbluffend dat die foto pas drie jaar geleden kwam. Het is ook een intrigerende vraag hoe het kan dat deze zaken zolang met de mantel der liefde bedekt hebben kunnen blijven. Bij mijn inspecties en bij de werkers in het veld moet het probleem toch al veel langer bekend zijn geweest", aldus Simons. Noch de staatssecretaris, noch de NZR-voorzitter beantwoordde die vraag.

Het rapport geeft al aan dat er dan ook meer openheid moet worden betracht. „Verantwoording aan de samenleving afleggen over wat er gebeurt met deze mensen", zo omschreef Krol. Verder wil de sector meer „externe teams" aantrekken bij de behandelingen, om daarmee „bedrijfsblindheid" te voorkomen.

Noodzaak

In het rapport van de NZR wordt de noodzaak van het opstellen van een zogenoemd zorgplan voor de drieduizend betrokkenen vermeld. Simons kwam in dit opzicht wel meteen met een antwoord. Hij kondigde aan in het voorjaar een beleidsbrief aan de Tweede Kamer te sturen waarin hij een integrale aanpak voor de gehele problematiek zal geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.