+ Meer informatie

Golfstaten gaan meer samen doen

1 minuut leestijd

ABOE DHABI — Saoedi-Arabië, Oman, Koeweit, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben op een topconferentie in Aboe Dhabi besloten tot instelling van een „gemeenschappelijke raad" ter coördinatie en integratie van het beleid op alle gebied.

De zes Golfstaten spraken zich uit tegen de aanwezigheid van buitenlandse oorlogsschepen en bases in hun gebied. Ze zeggen buiten de internationale conflictsfeer te willen blijven en zelf voor hun veiligheid en onafhankelijkheid te willen zorgen.

Oman had Amerika al toestemming gegeven enkele militaire bases te gebruiken. Sultan Kaboes van Oman, dat de straat van Ormoez beheerst, vroeg de andere landen het grootste belang toe te kennen aan de beveiliging van het Golfgebied.

De zes zeggen in hun slotcommuniqué, dat hun veiligheid nauw samenhangt me^ de toestand in het Nabije Oosten. Ze zijn voor vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat. Israël moet het bezette gebied ontruimen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.