+ Meer informatie

Zeiljacht vergaan: wellicht 4 doden

Boot kwam terecht in grondzeeën

2 minuten leestijd

TERSCHELLING — Als gevolg van het vergaan van het zeiljacht Stormvogel 3 ter hoogte van het dorp Oosterend op het eiland Terschelling, zijn vrijdagmorgen twee mensen verdronken en woren er twee vermist. Een van de slachtoffers is de stuurman van de motorstrandreddingboot Nicolaas Marius, de 46-jarige J. Ruyg uit Midsland. Het andere slachtoffer en de twee vermisten waren opvarenden van het zeiljacht. "

De Stormvogel 3 kwam vrijdagmiddag omstreeks kwart voor één ter hoogte van het dorp Oosterend plotseling terecht in grondzeeën. Als gevolg daarvan sloegen drie van de vier bemanningsleden overboord. Volgens de politie heeft de vierde man de drie nog proberen te redden, maar omdat het schip aan de grond liep, waardoor hijzelf ook overboord sloeg, lukte dit niet. Wel kon hij zelf het strand bereiken.

Aan de zoekactie naar de drie vermiste zeilers werd onder meer deelgenomen door de motorstrandreddingboot van het station Terschelling. Dit schip sloeg in de branding om, waarbij de stuurman onder de boot terecht kwam. Hij verdronk. De overige vijf opvarenden konden worden gered.

De vermiste en verdronken zeilers zijn volgens de politie afkomstig uit Beemster, Oostzaan en Wognum.

Aan de zoekactie naar de drie vermisten werd behalve door de Nicolaas Marius deelgenomen door nog een reddingboot en door helikopters van de marine, luchtmacht, Duitse marine en rijkspolitie. De helikopters haalden een van de opvarenden van de Nicolaas Marius van de omgeslagen boot af. Volgens een woordvoerder van de Marinelvoorlichtingsdienst werd bovendien een van de vermisten gevonden, maar de bemarming van de helikopter slaagde er door de zware branding (windacht zeven) niet in hem aan boord te krijgen. Wel kon worden vastgesteld, dat de man was overleden. De verdronken stuurman van de reddingboot kon wel worden geborgen.

De zoekactie met helikopters werd vrijdagavond rond zeven uur beëindigd. Volgens de woordvoerder van de marineluchtvaartdienst „omdat niemand meer in leven kon zijn. De temperatuur van het zeewater is zeven graden. Iemand in zeer goede conditie kan in water van die temperatuur hooguit vijftig minuten bij bewustzijn blijven en drie uur blijven leven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.