+ Meer informatie

Mesic roept VN op bloedbad te beëindigen

Positie van Kroatië steeds benarder

3 minuten leestijd

BELGRADO (RTR/AFP) - De Joegoslavische president, Stipe Mesic, heeft gisteren de Verenigde Naties opgeroepen het bloedvergieten in de afgescheiden republiek Kroatië te beëindigen. De positie van de republiek werd gisteren moeilijker nadat de strategische stad Kostajnica werd veroverd door Servische guerrillastrijders, die aan de Adriatische kust de steden Zadar en Split steeds dichter naderen.

Mesic riep in een verklaring op tot ingrijpen van de VN en zei: „Ik ga nog één ding proberen en de Verenigde Naties vragen deze agressieve oorlog door Servië en het Servische leger op het grondgebied van Kroatië te stoppen". Mesic richtte zich tot de VN, nadat het federale ministerie van defensie donderdag zijn opdracht negeerde de federale troepen terug te sturen naar de kazernes. „Naar mijn mening bestaat Joegoslavië niet langer omdat, met deze militaire staatsgreep, een eind is gekomen aan alle functies van de federatie".

Kroatische leiders herhaalden hun oproep aan Europese landen de republiek en het naburige Slovenië, dat zich ook onafhankelijk heeft verklaard, te erkennen en het wapenembargo op te heffen. Kroatië wijdt de militaire nederlagen aan gebrek aan wapens.

Slachtoffers

Bij hernieuwde gevechten kwamen gisteren zeker dertien Kroaten om het leven, van wie zeven, onder wie vrouwen en een kind, bij een mortierbeschieting van de stad Vukovar aan de grens met Servië. Dit werd gemeld door de Kroatische radio. Bij de ontploffing van een mijn in Nova Gradiska, bij de autoweg BelgradoZagreb waar al een week zwaar wordt gevochten, kwamen gisterochtend drie soldaten van de Kroatische Nationale Garde om en werden drie anderen gewond.

Bij mortierbeschietingen op Osijek, in het oosten van Kroatië, door Servische troepen die worden gesteund door het Joegoslavische federale leger, en in de stad Krusevo, bij Zadar aan de Adriatische kust, zouden volgens de radio „veel doden" zijn gevallen.

De Kroatische minister van voorlichting, Branko Salaj, bekritiseerde ' het internationale wapenembargo dat Kroatië het steeds moeilijker maakt zich te verdedigen tegen de beter bewapende Servische en federale tegenstanders. „Het zou belangrijk en nuttig zijn indien beide zijden gelijk bewapend zouden zijn, maar we hebben hier een zijde die tot de tanden is uitgerust en de andere die bijna niets heeft", zei hij.

Kroatië beschuldigde het leger ervan Servische guerrillastrijders naar federale kazernes in havensteden aan de Adriatische kust te smokkelen om de militaire macht in het zuiden van de republiek te versterken. Het gebied rond de steden Zadar en Split is sinds begin deze week van de rest van Kroatië afgesneden door een guerrilla-offensief. „De terroristen worden over zee vervoerd vanuit Montenegro door landingsvaartuigen en naar kazernes gebracht", zo meldde radio-Zagreb.

Kroatië leed een belangrijke militaire nederlaag nadat de Nationale Garde donderdagavond de stad Kostajnica, aan de grens met de republiek Bosnië-Hercegovina, moest opgeven en overdragen aan Servische troepen en het federale leger. Bij de strijd om de stad zijn de afgelopen dagen volgens radio-Belgrado, die Kroatische bronnen noemde, naar wordt aangenomen tientallen doden gevallen. Driehonderd gardisten en politiemensen gaven zich over.

De val van Kostajnica is een grote slag voor het moreel van de Kroatische bevolking. De minister van binnenlandse zaken, Ivan Vekic, probeerde de moed er in te houden en zei: „Het lot van Kostajnica is niet het lot van Kroatië". Hij verzekerde dat de Kroatische troepen de opgegeven gebieden zullen heroveren. Maar een vrouw in de hoofdstad Zagreb zei: „De mensen zijn hier nu echt bang. Er is een zekere paniek. Dit is een tragedie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.