+ Meer informatie

Fototips

2 minuten leestijd

Snel fotograferen ^^"'^^ fo'o kunnen opleveren zijn

Fotocamera's worden steeds (erfijnder en veelzijdiger. Iets van ie laatste jaren is de ontwikkeling •an de winder en motor-drive, een )p moderne kleinbeeldcamera's lan te sluiten motortje, dat het ilmtransport regelt nadat op de mtspanknop is gedrukt. Daardoor :an de fotograaf het oog aan de canera houden om elke fotokans te lenutten. Wie een beweging op het uiste moment wil vangen, kan de nop ingedrukt houden. De motor orgt dan voor sneltransport van de ilm, waardoor van zo'n beweging ivee tot vijf opnamen per seconde /orden gemaakt. Daaruit kan later e beste worden gekozen. De winer gaat iets langzamer dan de moordrive. het kikvorsperspectief (vanaf een heel laag standpunt) en het vogelperspectief (vanaf een hoge plaats.) Twee woorden om te onthouden voor een bijzondere foto.

Kleurenfoto's vergroten

De laatste jaren is het zelf vergroten van kleurenfoto's erg populair geworden. Dat is te danken aan de verbeterde materialen en aan Van onze RD-plusredactie Meer en meer raakt de zorg voor Standpunten de ons omringende monumenten ingeburgerd. Monumenten zijn niet De meeste foto's worden gelaakt van (mensen-) ooghoogte, aak ontstaan boeiender foto's als et onderwerp vanuit een andere laats in beeld wordt genomen, wee standpunten die een verrasnieuwe hulpmiddelen. Vooral de kleurenanalyzer heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Op dit moment wordt er gewerkt aan nog verdere vereenvoudigingen van het procédé. In de komende jaren zal — zo wordt verwacht — het ontwikkelen kunnen plaatsvinden in één fase: het éénbadsysteem. Momenteel worden er voor kleurvergroten nog twee of drie baden gebruikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.