+ Meer informatie

Poolse leiders bij viering drie mei

Grondwetfeit uitbundig herdacht

1 minuut leestijd

WARSCHAU — In Polen is zondag op uitbundige wijze het feit herdacht dat op 3 mei 1791 Polen een grondwet kreeg. Voor het eerst in 36 jaar communistisch bewind deden hoge partijfunctionarissen mee aan de feestelijkheden, onder wie premier Jaruzelski, partijleider Kania en president Jablonski.

De laatste zei in een toespraak: „Wij, de huidige generatie van de opbouwers van het socialisme, zetten voort waarmee 190 jaar geleden begonnen is". De grondwet van 3 mei 1791 voorzag in vele vooruitstrevende democratische hervomingen ter versterking van de Poolse onafhankelijkheid. Zij bleef echter maar vijftien maanden van kracht, omdat de omliggende landen, in het bijzonder het tsaristische Rusland, de constitutie een gevaar achtte. In het interbellum (tussen W.O.-l en W.O.-2) riepen de Poolse autoriteiten 3 mei uit tot nationale feestdag waar echter de communisten na 1945 weinig aan deden in tegenstelling tot de roomskatholieke kerk.

In Czestochowa bij het klooster Jasna Gora waren 300.000 mensen op de been, onder wie Lech Walesa, de leider van de vrije vakbond Solidariteit. Hij hoorde een toespraak aan van aartsbisschop Gulbinowicz van Wroclaw die de grondwet van 3 mei vergeleek met de veranderingen en de hervormingen van na de stakingen van augustus vorig jaar. „Na de grondwet volgde een wreed ingrijpen van Russische bajonetten. Dat zullen we dit keer niet meemaken", verklaarde hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.