+ Meer informatie

Uitblijven vorst nadelig voor Limburgse mijnen

2 minuten leestijd

Dat de vorst nu al weer op zijn retour is, wordt bij de Limburgse mijnen die nog in produktie zijn, betreurd. In de loop van 1971 namen, door een stagnerende vraag, de voorraden bij de vier nog overgebleven mijnen geleidelijk toe van 250.000 ton tot 580.000 ton. Dit ondanks het feK, dat volgens het jaarverslag van de Kamer van Koophandel voor de mijnstreek, t.g.v. het voortgaande sluitingsproces van de mijnen, het produktieniveau daalde met 3,6 min. ton, ofwel 16 procent.

De stijgende kolenvoorraden vormen geen argument voor degenen die in verband met het stagneren van de herindustrialisatie in de oostelijke mijnstreek pleiten voor een temporiseren van de hiijnsluitingen. Mr. Th. de Jong van de persdienst DSM zei desgevraagd dat dit in het bijzonder geldt voor de laatste DSM-mijn „Emma/Hendrik" in Hoensbroek, waar bovendien een onhoudbare werksituatie zou kunnen ontstaan door een onbeperkt vervangen van jonge mijnwerkers door buitenlandse arbeidskrachten.

De sluiting van deze mijn is op zich al een sociaal proces. Oudere personeelsleden van de eerder gesloten DSM-mijnen „Maurits" in Geleen en „WiUielmina" in Terwinselen zijn' naar de „Emma/Hendrik" overgeplaatst om daar tot de sluiting eind 1973 nog wat pensioenjaren te vergaren.

Een extra-moeilijkheid is dat t.b.v. het werk voor de oudere personeelsleden ook vooral jonger Nederlands produktiepersoneel (aan het zgn. kolenfront) nodig is. Juist bij deze groep ontbreekt de animo, waardoo;- de „Emma/Hendrik" is aangewezen op buitenlandse arbeiders. De verhouding tussen buitenlandse arbeiders en de overige bezetting kan evenwel, aldus de persdienst van DSM, omwille van de bedrijfsveiligheid niet worden scheefgetrokken. Al met al ziet de heer De Jong weinig mogelijkheden om de voor eind 1973 voorgenomen sluiting van de „Emma/Hendrik" naar een latere datum te verschuiven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.