+ Meer informatie

Spoorkaartje voortaan uit de computer

1 minuut leestijd

UTRECHT — De Nederlandse Spoorwegen gaan de loketten van 238 stations van mini-computers voor de afgifte van pjaatskaarten voorzien. NS heeft daartoe 350 van deze apparaten bij de Duitse fabriek Triumph/Adler besteld. Hiermee is een bedrag van ruim ƒ 20 miljoen gemoeid.

De komst van deze computer betekent voor ons land het einde van het bijna honderd jaar oude Edmonsonkaartje: het klassieke rechthoekige kartonnetje, dat praktisch over de hele wereld wordt gebruikt.

De mini-computer produceert eeri kaart van ca 7 bij 10 cm op stevig papier met daarop in klare taal de vermelding van de kaartsoort, vertrek- en bestemmingsstation, de prijs enz. De vaak verguisde „kassabon" met coderingen voor plaatsnamen, komt zo niet geheel, dan toch grotendeels te vervallen. Op 38 kleine stations blijft deze vorm van kaartjesafgifte gehandhaafd. De computer is niet alleen geschikt voor het afgeven van enkele reizen en retours maar op commando van de lokettist rollen er ook dagtochten, trajectkaarten, maandabonnementen, toeslagkaarten, etc, etc, uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.