+ Meer informatie

Zwitsers in actie om Alpen te redden

2 minuten leestijd

GENEVE (DPA) - Pogingen om de flora en fauna op de Zwitserse Alpen van de uitroeiing te redden die 100 miljoen skiënde, wandelende en klimmende toeristen per jaar en tienduizenden transito-vrachtwagens dreigend nabij gebracht hebben, beginnen in Zwitserland dit jaar de trekken te krijgen van nationaal verzet.

Aanstaande zaterdag zullen op honderd plekken in de bergen grote vuren ontstoken worden om de Alpen op die manier een signaal naar de langsdenderende en wandelende buitenwereld te laten geven dat de ecologische ineenstorting van 1200 km bergrug bijna een feit is. Vier milieubeschermings-organisaties, waaronder het Zwitserse Greenpeace, nemen in hun vlammende protest ook de verdere aantasting van het landschap door nieuwe stuwdammen voor elektriciteitsopwekking mee.

Vrachtwagens

Greenpeace richt zijn hardste taal tegen het vrachtwagenverkeer, dat in Zwitserland nog verder zal toenemen als de grenzen in de EG verdwijnen. Een op de vijf vrachtwagens die door Zwitserland reizen is leeg of half gevuld, heeft de organisatie berekend. Deze verspilling is een regelrechte „gifgasaanval" op de al door zure regen aangetaste bossen.

Het geschuif met goederen van noord naar zuid en omgekeerd is vaak „waanzinnig": Belgische varkens die naar Italië worden gereden om er echte Parmaham van te maken en Duitse autofabrieken die honderden personenwagens naar Italië laten trucken om het pas gemaakte dak er daar weer af te laten halen om ze terug te laten komen als cabriolets. Tonnen zout worden naar gebieden in Italië gereden waar zout uit de zee wordt gewonnen, aldus Greenpeace.

Politiek zit de bescherming van de Alpen muurvast. Afgezien van de economische belangen die gemoeid zijn met het transitoverkeer en het toerisme, en die in de vele overheidsorganen in Zwitserland fanatiek verdedigd worden, willen de autonome kantons in Zwitserland niets opgelegd krijgen door een Europese conventie ter bescherming van de Alpen waarover binnen de EG gepraat wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.