+ Meer informatie

Alia kondigt vorming nieuwe regering aan

Betogers gooien standbeeld Hoxha omver

2 minuten leestijd

BELGRADO (AFP) - De Albanese president Ramiz Alia heeft gisteravond op de televisie de vorming van een nieuwe regering aangekondigd, meldde een Albanese journalist aan het Franse persbureau AFP te Belgrado.

Dezelfde journalist meldde dat de regering via tv heeft laten weten toe te geven aan de eis van studenten om de universiteit vian Tirana een andere naam te geven. De universiteit is nu vernoemd naar de En ver Hoxha, de voormalige Albanese communistische leider. Een andere journalist van het Albanese staatspersbureau meldde dat de studenten hun staking na dit nieuws hebben afgebroken.

„Enver - Hitler"

In Tirana demonstreerden gistermiddag tienduizenden betogers tegen het communistische bewind. In het centrum van de hoofdstad werd het vele meters hoge standbeeld van de vroegere communistische dictator Enver Hoxha aangevallen en van de sokkel gegooid. De aanwezige politie kon niet veel uitrichten. „De politie vuurde alleen enkele losse flodders af. De situatie op het centrale plein in Tirana is onvoorstelbaar, de menigte is losgeslagen", zo werd vernomen.

De betogers riepen in spreekkoren: "Enver - Hitler" en "Weg met Hoxha" Eerst had de menigte gepoogd het beeld te lijf te gaan met hamers en breekijzers, „maar toen bracht iemand een stalen kabel, werd het met vereende krachten van zijn sokkel getrokken en vielen de mensen alkaar daarna om de hals, kusten vreemden en jubelden".

Het tien meter hoge, in brons gegoten standbeeld van wijlen de stalinistische leider Hoxha, die Albanië na de oorlog veertig jaar in een ijzeren greep hield, werd door de demonstranten van de sokkel gegooid en in stukken geslagen.

Uit Brussel werd gisteren vernomen dat Albanië intussen uit is op nauwere relaties met de Europese Gemeenschap en op humanitaire hulp van de EG. Dit werd duidelijk na een bezoek van een Albanese delegatie aan Brussel. Die heeft, zo deelde een EG-commissiewoordvoerder gisteren mee, deze week in Brussel gesproken met een aantal hoge ambtenaren van de Commissiediensten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.