+ Meer informatie

Gelderland steunt hospices

2 minuten leestijd

ARNHEM - De provincie Gelderland maakt vanaf volgend jaar extra geld vrij voor steun aan hospices. Dat besloten Provinciale Staten gisteren tijdens de behandeling van de begroting. Een motie van de PvdA werd met nagenoeg alle stemmen aanvaard. Alleen de ChristenUnie en één VVD'er stemden tegen.

Gelderland haalt geld uit de incidentele middelen, zodat al volgend jaar gestart kan worden met de realisering van hospices in de provincie. Daar wordt palliatieve zorg gegeven aan mensen in de laatste fase van hun leven. Die zorg is niet meer gericht op genezing, maar op verzachting van het leed van de patiënt.

De motie werd ontraden door Gedeputeerde Staten. Die komen volgend jaar met een notitie over hospicezorg. Volgens gedeputeerde J. J. W. Esmeijer is het verstandiger om eerst in kaart te brengen hoeveel hospices er al zijn in Gelderland, hoeveel er nog bij moeten komen en wat daarvoor nodig is. De uitkomsten van dat onderzoek worden dan verwerkt, waarna er per 2004 geld vrijkomt.

Volgens PvdA-statenlid E. T. Rutting wil haar partij echter alleen maar bevorderen dat er zo snel mogelijk wat gedaan wordt aan de gebrekkige financiering van hospices. "De motie is bedoeld als steun in de rug voor het onderzoek dat wordt verricht. Wij stellen nu bij voorbaat geld beschikbaar voor hospices. Daardoor is er niet pas in 2004 geld beschikbaar, maar al een jaar eerder." Volgens de PvdA is het een uitgangspunt dat hospicezorg voor iedere burger in Gelderland beschikbaar moet zijn.

De PvdA kwam gisteren met een motie omdat hospices nog steeds niet vergoed worden door de rijksoverheid of zorgverzekeraars. Het geld komt nu nog uit budgetten voor intensieve thuiszorg of zogenaamde extramurale verpleeghuiszorg. De kosten voor inzet van personeel en medicijnen betalen instellingen veelal uit AWBZ-bijdragen. De meeste hospices vragen een bijdrage van patiënten, oplopend tot enkele tientallen euro's per dag. De jaarlijkse tekorten waar de meeste hospices mee kampen, worden opgevangen door uitkeringen, onder andere van fondsen en legaten.

De ChristenUnie stemde als enige fractie tegen de motie. Volgens statenlid mevrouw A. E. H. van der Kolk is dat omdat de motie de indruk wekt dat er nog van alles geregeld moet worden op het gebied van hospices, terwijl er al diverse in Gelderland functioneren. Bovendien wil de partij het onderzoek afwachten dat GS verrichten naar de bestaande hospices in de provincie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.