+ Meer informatie

Inkatha neemt toch deel aan overleg

2 minuten leestijd

JOH.4NNESBURG (DPA/ANP) - De Inkatha Vrijheidspartij heeft vandaag toch meegedaan aan het overleg over de toekomst van ZuidAfrika, ondanks de afzegging van Inkatha-lelder Mangosoethoe Boethelezi. Voorzitter Frank Mdlalose zei gisteren dat zijn partij zich zal inzetten voor een succesvolle afloop van het Congres voor een Democratisch Zuid-Afrika (Codesa), dat twee dagen zal duren.

Boethelezi weigerde woensdag zijn medewerking aan het overleg, waaraan de regering, het ANC en zeventien andere partijen deelnemen, omdat Zoeloe-koning Goodwill Zwelithini niet was uitgenodigd. Het Codesa moet de weg openen voor een toekomst zonder apartheid in Zuid-Afrika. De belangrijkste strijdpunten zullen de eisen van het ANC zijn voor een overgangsregering en een wetgevende vergadering, en de uiteenlopende visies op een democratische grondwet.

Wettelijke status

De intentieverklaring die alle deelnemers zullen tekenen, bevat uitspraken die er op duiden dat de regering alle besluiten van de Codesa een wettelijke status geeft. Een van de bepalingen zorgt ervoor dat het parlement, waarin de zwarte bevolking niet is vertegenwoordigd, automatisch de besluiten van Codesa in wetten moet omzetten.

De slotparagraaf is alleen ondertekend door de Zuidafrikaanse regering, die geen stem heeft in de conventie. Deze paragraaf luidt: „Wij, de regering van Zuid-Afrika, verklaren dat wij gebonden zijn door overeenkomsten die wij samen met andere deelnemers aan Codesa bereiken overeenkomstig de uitgangspunten. Hierbij verplichten wij ons er toe die overeenkomsten naar ons vermogen ten uitvoer te leggen".

Alle ondertekenaars binden zich aan twee andere belangrijke paragrafen, waarin zij overeenkomen; „(1) dat de huidige en toekomstige deelnemers het recht hebben in alle vrijheid in de conventie voorstellen te doen die stroken met het beginsel van democratie", en „(2) dat Codesa een mechanisme in het leven zal roepen dat tot taak heeft in samenwerking met... de Zuidafrikaanse regering de teksten op te stellen van alle wetgeving die nodig is om handen en voeten te geven aan de overeenkomsten die in Codesa bereikt worden".

Zonder apartheid

Onder de groepen die de conventie boycotten zijn énkele linkse organisaties van zwarten, zoals de Organisatie van het Afrikaanse Volk (Azapo) en het Pan Afrikanistische Congres (PAC), en rechtse groepen zoals de Conservatieve Partij, die de officiële blanke oppositie vormt in het parlement.

Andere bepalingen uit de intentieverklaring, die een sfeer van compromis ademt, zijn onder meer de uitspraak dat Zuid-Afrika een land wordt zonder apartheid, enige andere vorm van discriminatie of „overheersing". De toevoeging van dat laatste woord geeft de wil van de Nationale Partij weer dat ze mogelijkheden krijgt om de rechten van minderheden (lees: de blanke minderheid) in een nieuwe grondwet vast te leggen. De blanke bevolking vindt dat bepaald nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.