+ Meer informatie

Burgemeester Zaanstad stapt op

Relatie met gemeentesecretaris nekt VVD'er

3 minuten leestijd

ZAANDAM (ANP) - Burgemeester H. Meijdam (VVD) van de gemeente Zaandstad stapt op. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het gemeentehuis in Zaandijk.

Hij besloot weg te gaan na publicaties over het vertrek van gemeentesecretaris M. Overmars, met wie hij een relatie heeft. Afgelopen weekeinde lekten notulen uit over de regeling met Overmars waarin werd gesproken over een vertrekpremie van maximaal 200.000 euro. De gemeentesecretaris nam ontslag nadat uitlekte dat zij eenrelatie heeft met de burgemeester.

Haar geliefde volgt haar nu. De bestuurder zei niet langer te kunnen en willen functioneren in een situatie waarin twijfels bestaan over zijn integriteit. "Op het moment dat er over je gekletst wordt, tast dat je gezag aan. Ik heb niets fout gedaan. Mijn geloofwaardigheid is niet in het geding. Maar het gaat hier niet alleen om de feiten, maar ook over de beleving van de feiten."

Loco-burgemeester J. Schouten (VVD) zei het vertrek van Meijdam te betreuren. "We verliezen een goede burgemeester." De wethouders hadden liever gezien dat hij was aangebleven. Volgens het college werd in de media breed gesuggereerd dat het bij de vertrekregeling om exorbitante bedragen zou gaan en dat Meijdam onderdeel zou zijn van een zogeheten graaicultuur.

Volgens Schouten was de regeling met Overmars zeker niet buitensporig. "We betreuren het dat de indruk is ontstaan alsof de gemeente Zaanstad in het geheim beslissingen zou nemen die niet door de beugel kunnen." Het vertrek van de gemeentesecretaris was volgens haar een goede beslissing. "Anders zou soms de schijn van belangenverstrengeling kunnen ontstaan."

Ze haalde uit naar de partij Zaanstad Transparant, die de notulen van een vertrouwelijke bespreking over de vertrekrege-ling liet uitlekken. "Het is uitermate teleurstellend dat een partij uit de gemeenteraad met notulen naar een krant gaat. Als wij op zo'n manier met elkaar omgaan, komen we nooit een steek verder." Meijdam en Overmars zijn volgens Schouten persoonlijk zo beschadigd dat ze niet meer normaal door de stad kunnen lopen.

Zij wilde verder niets zeggen over de vertrekregeling. "Zaken die de persoonlijke levenssfeer treffen, daar hoeven wij geen mededelingen over te doen." Uit de geheime notulen zou blijken dat een financiële regeling het gunstigste was omdat er geen geldige reden voor ontslag zou zijn. Als Overmars niet had meegewerkt aan het vrijwillige vertrek, had de gemeente een ontslagprocedure moeten beginnen. Dat had Zaanstad 1,2 miljoen euro kunnen kosten.

Naar eigen zeggen heeft Meijdam de gemeente tot twee keer toe het voorstel gedaan de zaken zo te regelen dat er helemaal geen vertrekpremie nodig was geweest, maar heeft hij de kans daartoe niet gekregen. "We hebben voorgesteld naar een nieuwe baan te solliciteren zodat er geen sprake zou zijn van verlies van inkomsten. Dat had de gemeente nul euro gekost. Maar er werd op stel en sprong een beslissing genomen."

Meijdam toonde zich aangeslagen over de affaire. "Ik heb leukere dagen gekend", zei hij. "Ik heb altijd op de rand van de afgrond politiek bedreven. Dan weet je dat er een bananenschil op de grond ligt, en daar ben ik nu over uitgegleden." Meijdam zat pas sinds januari op de burgemeestersstoel in Zaanstad. Daarvoor zat hij voor de VVD bij de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.