+ Meer informatie

Aantal abortussen SU schrikbarend gestegen

Verschijnsel krijgt „monsteriijke proporties"

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Tegenover elke honderd levend geboren kinderen in de Sowjet-Unie staan 137 abortussen, zo heeft het dagblad Komsomolskaja Prawda gisteren bericht. Volgens de krant besluiten zoveel vrouwen tot abortus vanwege de sociale instabiliteit in het land.

Komsomolskaja Prawda meldde dat het verschijnsel „monsterlijke proporties" heeft aangenomen als gevolg van de paniek onder de bevolking naar aanleiding van de prijsstijgingen, de economische terugval en de verslechtering van de levensstandaard. '

Meer dan 10 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 laat jaarlijks een abortus uitvoeren. De krant schreef dat vorig jaar in de hoofdstad van een van de republieken —onvermeld bleef om welke stad het ging- het geboortencijfer was gedaald met 13 procent en dat zeven kraamklinieken gesloten waren.

Klinieken

Volgens de krant is het aantal abortusingrepen in privéklinieken gestegen. In de staatsklinieken is abortus bijna gratis maar de voorzieningen zijn zodanig, dat de vrouwen liever „uit het raam klimmen en weglopen" dan nog twee of drie dagen na de ingreep te blijven, zoals verlangd wordt. „Er zijn geen medicijnen, geen apparatuur en er is geen gekwalificeerd personeel (op het platteland)", zo meldt Komsomolskaja Prawda. Abortussen zouden nog steeds zonder verdoving worden uitgevoerd.

In een kliniek waar een abortus 110 roebel (390 gulden) kost, is het aantal aanmeldingen gestegen van 50 tot 200. In de kliniek werken slechts een dokter en een verpleegster. Het modale maandloon in de Sowjet-Unie schommelt rond de 350 roebel.

De Sowjet-Unie kent traditioneel een van de hoogste percentages abortussen ter wereld. Anti-conceptiemiddelen, die niet makkelijk verkrijgbaar zijn, zijn bovendien van extreem slechte kwaliteit. Volgens een gezinsplanningsinstituut in Moskou gebruikt minder dan 13,3 procent van de vruchtbare vrouwen voorbehoedmiddelen. De Sowjet-Unie produceert geen eigen anti-conceptiepil. Verschillende westerse firma's proberen de pil op de Sowjetmarkt te gooien, maar het ontbreekt de Sowjet-Unie aan harde valuta om de pil te kopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.