+ Meer informatie

'Andere stukkies'

2 minuten leestijd

Mance ter Andere wil misschien niet weten dat hij de Vrijgemaakte leraar H. Velvis is. Maar waarom dan een schuilnaam en toch zijn foto laten afdrukken? Beide gebeurt in het boekje "Een zendeling voor Ederveen". Het zijn „dertig notedopverhalen", verschenen in het opinieblad Koers en nu gebundeld uitgegeven door Kok te Kampen. "Ter Andere" kreeg ook enige bekendheid door zijn kleine novelle "Het teken van de galg", bedoeld als eerste van een reeks christelijke literaire romans die op de scholierenlijst een plaats moesten krijgen. Het ene noch het andere gebeurde. De kritieken over die novelle waren, op een enkele uitzondering na, niet erg lovend en de uitgever zag ook niets meer in zo'n romanreeks. Maar in Woordwerk en Koers kan men af en toe van Ter Andere's pen genieten. En nu in dit boekje, dat pretendeert „literaire columns" tè bieden. Dat lijkt me wat veel eer. Aardige 'stukkies' zijn het soms wel, maar literair? Laten we, bij gebrek aan beter, niet elke christelijke pennevrucht optillen naar 'de literatuur'; dat maakt ons bezigzijn in de ogen van de buitenwereld nog meer verdacht dan het vanwege dat christelijke aspect al is. Ondertussen heb ik heel wat stukjes met genoegen ge- en herlezen. Ze gaan over zaken als: een fietstochtje naar Ederveen, het stadspark in Kampen, vroom volk, christelijk voetbal, een 'tippelende' oudere dame (en broeder Kieskauw), belevenissen bij de kapper, (kerkelijk) samen op weg, de koster van de Lutjekerk en nog meer thema's en voorvallen uit het leven van alle dag. Een geschenkboekje voor snelle lezers, die soms even aan het denken gezet worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.