+ Meer informatie

VS overmeesteren 500 Irakezen

1 minuut leestijd

RIAAD (AP) - Helikopters van het Amerikaanse leger hebben gisteren een Iraaks bunkercomplex in de buurt van de Saoedische grens vernietigd en 400 tot 500 Iraakse soldaten gevangen genomen. Dat heeft het Amerikaanse legercommando gezegd.

De krijgsgevangenen zijn onder zware bewaking per helikopter overgebracht naar een gevangenenkamp in het noorden van SaoediArabië, aldus commando-woordvoerder Richard Neal. Hij zei niet te weten hoeveel Iraakse soldaten •werden gedood. Bij de aanval zouden 15 tot 30 bunkers zijn vernietigd.

Het was de tweede keer sinds het begin van de oorlog dat zo veel Iraakse soldaten werden gevangengenomen. De eerste keer was op 30 januari bij de strijd om de Saoedische kustplaats Khafji, toen 400 soldaten krijgsgevangen werden gemaakt.

Het leger gebruikte gisteren een in Vietnam ontwikkelde en voor de Golfoorlog verder verfijnde techniek, waarbij een verkenningshelikopter de verborgen gronddoelen lokaliseert en een gevechtshelikopter ze vernietigt.

Bij een ander treffen langs de grens, waar nu een aantal keer per dag gewapende confrontaties plaatshebben, werd een Amerikaanse soldaat door Iraakse artillerie gedood en raakten zeven andere Amerikaanse soldaten gewond, aldus Neal. Ook raakten twee Amerikaanse gevechtsvoertuigen beschadigd. De Amerikanen vernietigden volgens Neal vijf Iraakse tanks en 20 stuks artillerie en namen zeven Iraakse soldaten gevangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.