+ Meer informatie

Stemerdink: nieuwe plannen na Sovjet-marineoefening

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Activiteiten van de Sovjet-vloot hebben aangetoond dat versnelde aanvoer van versterkingen, die kunnen worden ingezet bij een dreigend conflict in West-Europa, van het grootste belang is. Er zijn plannen in voorbereiding voor versnelde aanvoer van deze versterkingen en voor de opslag van het daarvoor benodigde materieel in West-Europa.

Minister Stemerdink van Defence heeft dit woensdag meegedeeld aan de Tweede-kamerleden Wisselink en Van der Mei (CDA), die schriftelijke vragen hadden gesteld naar aanleiding van de voorjaarsoefening van de Russische marine.


Dank zij een versnelde aanvoer kunnen bij het uitbreken van een conflict eventuele gevechtshandelingen in West-Europa enige tijd worden volgehouden, ook al moeten de NAVO-zeestrijdkrachten aanvankelijk voor eengroot deel worden ingezet voor andere taken dan die welke direct verband houden met het vervoer van versterkingen naar West-Europa.


Bijna alle aan de voorjaarsoefening deelnemende Sovjet-onderzeeboten hadden anti-schiptaken. In tegenstelling tot het gebruikelijke patroon opereerden zij echter gedurende deze oefening noordelijk van de Westerse aanvoerlijnen. Gedurende de oefening zijn door schaduwende NAVO-eenheden ongeveer honderd onderzeebootcontacten gemeld. Uit de analyse is gebleken dat één en dezelfde onderzeeboot veelal meerdere malen werd gedetecteerd. Aan de oefening namen 25 tot 30 Sovjet-onderzeeboten deel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.