+ Meer informatie

Metaalbedrijven België bedreigen Nederland

Onderzoeksresultaat niet erg optimistisch

2 minuten leestijd

TIEL (ANP) - De kleinere Belgische metaalbedrijven vormen op exportgebied een bedreiging voor hun Nederlandse concurrenten. Het Belgische bedrijfsleven is veel beter bekend met de exportmogelijkheden dan de Nederlandse metaalbedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Die hebben hun export „zwak geregeld", waarbij nauwelijks sprake is van marktonderzoek.

Dit staat in het verslag van een vandaag in Tiel gepresenteerd onderzoek naar de concurrentiekracht van de Nederlandse bedrijven. Het onderzoek is verricht in opdracht van de werkgeversorganisatie Metaalunie.

Niet alleen ten aanzien van de export ontbreekt het de Nederlandse ondernemer aan gedegen voorkennis. Op de binnenlandse markt is het inzicht van de Nederlandse ondernemers meer op gevoel dan op daadwerkelijk marktonderzoek gebaseerd. De presentatie van Nederlandse bedrijven beperkt zich meestal tot Nederlandse beurzen, met alleen de machinebouw als uitzondering.

Erg veel optimisme straalt het onderzoek niet uit. Het prijsniveau in de metaalbranche is te laag om van een goed renderend bedrijf te kunnen spreken. Voor een aantal branches zal de concurrentiekracht moeten komen vanuit vernieuwing (machinebouw, stempel- en matrijzenmakers). Anderen zullen zich steeds sterker bewust moeten zijn dat alleen de prijs nog belangrijk is (verspanende toelevering, metalen ramen en gevelelementen).

Het kwaliteitsniveau van de lidstaten ontloopt elkaar niet veel, alleen Griekenland blijft achter. Het aantrekken van goed opgeleid personeel is in alle EG-landen moeilijk. Net als in Nederland blijkt het beeld van de metaal binnen de lidstaten niet bijzonder positief te zijn.

Losser

De verhouding tussen bedrijf en opdrachtgever is in Nederland losser dan in andere landen. Nederlanders zijn volgens het onderzoek kennelijk prijskopers en chauvinisme komt hier niet veel voor. In de meeste EG-lidstaten koopt men veelal liever in bij landgenoten. De noordelijke landen voelen zich veelal bedreigd door landen met lage kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse milieueisen over het algemeen strakker zijn dan die in andere lidstaten. Dat zal de concurrentiekracht mogelijk negatief beïnvloeden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.